STORTINGET (Dagbladet): Det nærmer seg jul, og i de tusen hjem er noen kanskje allerede i gang med å bake de sju slag.
Også i Stortingets kafeteria har man funnet fram julekakene. Stortingets eget bakeri har nemlig bakt tradisjonsrike kakemenn som de folkevalgte kan nyte for å komme i julestemning i det det bare er fire uker igjen til julekvelden.
Nytt navn
Men bakverket har fått et mindre tradisjonelt navn. På skiltene som settes opp ved alle varer er nemlig kakene merket som det mindre kjente «kakepersoner».
Like under er det presisert «Han, hun og hen». Kakene har også fått ulik utforming lik mann- og kone-kaker. Om dette svarer til kakenes kjønnsidentitet kjenner Dagbladet ikke til.

Bikkjekaldt
Det offentlige Norge har i seinere tid gjort et omfattende arbeid med å endre offentlige stillinger til kjønnsnøytrale navn. Fylkesmann har blitt statsforvalter, riksmeklingsmann har blitt riksmekler og sysselmann er blitt sysselmester.
Det er altså denne trenden stortingsrestauranten kaster seg på.

Grepet får full støtte fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Snus-krise
- Kan gnafse i seg
- Som likestillingsminister er jeg glad for å se en inkluderende gjeng kaker, sier en lattermild Trettebergstuen til Dagbladet.
Hun mener navnevalget på kakene er helt i tråd med hennes syn på både likestilling og kjærlighet.
- Her kan man altså gnafse i seg det kjønn man foretrekker - noe for alle, sier likestillingsministeren videre.
Stortingets kafeteria er kjent for sine humoristiske navnevalg på maten de selger.

Fikk skattesmell - forsvares
- Har humor
Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan stortingsrestauranten serverte marsipankake med navnet «potet» like etter at de hadde fått kritikk for at de ikke serverte skrelte poteter hver dag.
- De har humor i stortingsrestauranten. De har jo det, sa Ap's Tuva Moflag den gang.

Også lederen for kultur- og familiekomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V), hyller grepet.
- Det er flott at Stortinget fortsetter tradisjonen med inkluderende julebakst. Det er fin og lavmælt måte å gi et signal om at alle hører hjemme på Stortinget.
Det er komiteen han leder som har ansvaret for saker som har med likestilling å gjøre.
- Nå synes jeg ikke smaken påvirkes stort av kjønnet man gir en kjeks. Men de som eventuelt provoseres av dette kan jo trøste seg med at det fortsatt er nok tid igjen til jul for å komme i havn med den konservative julebaksten.

Stortingets potet-hevn?
«Krenksember»
Heller ikke Almelands kollega i familie- og kulturkomiteen Silje Hjemdal (Frp) er kritisk til navngivingen. Det til tross for at partiet hennes har vært blant de mest høylytte stemmene mot såkalt politisk korrekthet.
- Det er tydelig at vi nærmer oss «Krenksember» der mange har mange meninger om mangt og mye og lar seg provosere av den minste ting. Julepolitiet er alltid tidlig ute og har meninger om når julebrusen kommer i butikken, om julenissen spør om det er snille barn til stede eller om folk pynter for tidlig eller for seint. Jeg er egentlig ikke så opptatt av hvordan folk feirer jula sin, eller hva folk kaller kakene sine.
Hun sier hun ikke tør å le for høyt av saken, fordi det i hjembyen hennes har skapt furore at et stavangerbakeri har utfordret den tradisjonsrike kanelbollen «skillingsbolle».
- Det er tydelig at bakst skaper debatt. Hjemme i fødebyen Bergen raser skillingsbolle og kanelsnurr-debatten. Selv er jeg stor fan av «potet»-kaka som dukket i kantina etter potetgate tidligere i år.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!