Stortinget avviser mer privat helsehjelp

Vil ikke følge opp forslag om å tillate mer bruk av private helseklinikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Regjeringen vil ikke følge opp ulike forslag fra opposisjonen om å tillate mer bruk av private helseklinikker for statens penger.

Forslagsstillerne beskylder regjeringen for å fremdyrke et klassedelt helsevesen, der de med best råd kan kjøpe seg rask behandling hos private, mens de andre må vente i en stadig lengre helsekø for behandling i det offentlige apparatet.

- For dem som må vente, er det ingen trøst at flere blir behandlet i dag enn i tidligere år. Regjeringens monopolpolitikk er styrt av en inngrodd motstand mot private løsninger og ikke av pasientenes beste, sa Høyres Sonja Sjøli.

Høyre la fram åtte forslag, og de fire opposisjonspartiene, som har flertall i helse- og omsorgskomiteen, samlet seg om fire punkter. Ett av dem går ut på å instruere regionale helseforetak til å utnytte ledig kapasitet hos private aktører.

Høyres Erna Solberg, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli sier at antallet personer i kø og gjennomsnittlig ventetid har økt fra 2006 til 2008, fordi regjeringens politikk er å bruke private mindre. Dette til tross for at privat behandling ifølge de tre ofte er billigere for staten enn tilsvarende tjenester i offentlig regi.

SVs Olav Gunnar Ballo mener kritikken av det offentlige helsevesenet framstår som unyansert og ureflektert, og at den ikke stemmer med virkeligheten. Han viste til at det offentlige systematisk bruker private tilbydere med refusjonsavtale, og at det ikke er noen regjeringsallergi mot private løsninger.

Regjeringspartiene er i mindretall i komiteen, men har flertall i stortingssalen, og dermed ble ikke opposisjonens forslag vedtatt.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) mener at dagens ordning gir kvalitet og kontroll, selv om ikke alt kan sies å være problemfritt. Regjeringens målsetting er at det offentlige skal sørge for et tilbud til alle, uansett bosted og inntekt.

Avtale

- Vi skal ha private supplementer, men de skal være basert på refusjonsavtaler med de regionale helseforetakene. Først da blir behandlingen dekket av det offentlige. Det normale er at legene henviser pasientene til behandling innenfor det offentlige eller hos private med avtale. Deretter gjelder visse frister, sier Hanssen.

Helse- og omsorgsministeren mener derfor det ikke er nødvendig med noen endring i pasientrettighetsloven. Han sier at regjeringen i 2009 er forberedt på å takle en pasientvekst på 1,5 prosent.

- Skal behandlingene utløse refusjon over trygdebudsjettet, må de avtalereguleres. Det skal ikke være fri etableringsrett for private som uten vilkår og avtaler skal få tappe statskassen, sier Hanssen.

I tillegg til pålagt bruk av privat kapasitet ønsker de fire opposisjonspartiene uavhengig vurdering av behovet for helsehjelp, og at behandlingsfristene settes individuelt på medisinskfaglig grunnlag.

De vil også ha en bedre oversikt over ledig kapasitet i private klinikker og et nytt henvisningssystem. Forslagene falt med 50 mot 61 stemmer.


(©NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer