- Stortinget ba om mer åpenhet. Brønnøysundregisteret foreslår det motsatte

Reagerer mot økt hemmelighold.

FÅR ÅPENT BREV: Næringsminister Monica Mæland.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR ÅPENT BREV: Næringsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Før jul leverte Brønnøysundregistrene en rapport til regjeringen om «Elektronisk aksjeeierbok i Altinn». Rapporten var bestilt av Nærings- og handelsdepartementet, som sier den skal sikre «åpenhet rundt hvem som er eiere».

Nå advarer skatteeksperter, jusprofessorer og representanter for pressen om at forslaget kan gi mye dårligerere innsynsmuligheter for folk flest, da Brønnøysundregisteret ber regjeringen vurdere det skal være ulovlig å sammenstille opplysningene fra den elektronisk aksjeeierboka.

I dag er mye informasjon om hvem som eier selskaper og hvor mye de eier tilgjengelig via nettsteder som samordner informasjon fra Brønnøysundregisteret.

- Stortingets intensjon var mer åpenhet og bedre tilgjengelig informasjon. Da er det veldig rart at de vil sette begrensninger for dette. Den foreslåtte løsningen vil hindre mange grupper i å få tilgang til viktige opplysninger, sier Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge, som jobber for åpenhet rundt internasjonale pengestrømmer og mot skatteparadis.

Ikke bare pressen Sammen med blant annet jusprofessor Jan Fridthjof Bernt, Skup-pris-vinner Siri Gedde-Dahl (leder av Presseforbundets offentlighetsutvalg), NHH-professor Guttorm Schjelderup  og Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, har hun skrevet et åpent brev, som Dagbladet publiserer en redigert versjon av i kronikkform i dag, hvor de ber næringsminister Monica Mæland skrote denne delen av forslaget.

- Forslaget vil gjøre det vanskeligere å oppdage økonomisk kriminalitet som innsidehandel eller hvitvasking, sier Jacobsen. 

Brønnøysund-registeret foreslår at journalister og finansnæringen skal få tilgang til den sammenstilte informasjonen. Men fagpersonene som står bak brevet mener også pressen er mest tjent med bredest mulig tilgang. 

- Avsløringer i media kommer ofte fra et grunnarbeid gjort av organisasjoner, eller som begrunnende tips fra enkeltpersoner, heter det i brevet.

- Må kunne sjekke selv De mener alle må kunne få nøste opp det de måtte være interessert i, fordi kompliserte nettverk av datterselskaper «gjør det tilnærmet umulig å følge pengestrømmene».

- Næringslivet selv bør ønske slike løsninger velkomne. Alle bedrifter som kjøper noe bør kunne ha mulighet til å enkelt sjekke hvem som står bak selskapet de kjøper av. Og alle som deltar i anbudskonkurranse er tjent med å kunne sjekke hvem som står bak de andre anbudene, sier Jacobsen.

Ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk journalistlag, har også skrevet under oppropet.

- Når journalistlaget nå involverer oss i denne saken i samarbeid med andre samfunnsaktører, og ikke bare setter fokus på aksjeeierboken som et viktig arbeidsredskap for undersøkende og kritisk journalistikk, er det fordi vi ønsker å vise regjeringen at åpenhet om hvem som eier selskaper i Norge må sees i en større, demokratisk sammenheng, sier Nyrud til Dagbladet.

Hun er også skeptisk til at det i rapporten foreslås å regulere pressens mulighet for å samle, bearbeide og presentere opplysningene fra den elektroniske aksjeeierboken.

- Det er svært viktig for oss å understreke at Menneskerettsdomstolen, blant annet i tre saker mot Norge, har uttalt at ingen offentlige myndigheter kan overprøve hvordan mediene skal videreformidle offentlig tilgjengelig informasjon, sier Nyrud.

Hvitvaskingskjeft Norge fikk nylig slakt for vårt arbeid med å stanse, avsløre og forebygge hvitvasking i en rapport fra Financial Action Task Force (FATF), OECDs spesialorgan for å kartlegge tiltak og arbeid mot hvitvasking.

- En av årsakene er at vi for dårlige på åpenhet om eierskapsopplysninger. Jeg håper næringsministeren endrer på dette i stedet for å innføre en halvdårlig løsning, sier Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge.

Regjeringen har ennå ikke tatt noen beslutning om hvilken løsning som skal etableres for å følge opp Stortingets vedtak.

- Dette gjelder også spørsmålet om hvordan en innsynstjeneste skal utformes. Målet om mer åpenhet må veies opp mot hensynet til personvern. Denne avveiningen er blant de temaene departementet vil vurdere nærmere i arbeidet med å få på plass en løsning, skriver statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i en e-post til Dagbladet.

Han understreker at det er forslag i rapporten som vil kunne gjøre det enklere å skaffe opplysninger om aksjeeiere. 

- Ett eksempel er muligheten til å få innsyn i aksjeeierboken via Altinn, fremfor å måtte kontakte det enkelte selskap for å få innsyn, skriver Hiim.

BEKYMRET: Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norway.
BEKYMRET: Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norway. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer