- Stortinget ba om mer åpenhet. Brønnøysundregisteret foreslår det motsatte

Reagerer mot økt hemmelighold.

FÅR ÅPENT BREV: Næringsminister Monica Mæland.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR ÅPENT BREV: Næringsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Før jul leverte Brønnøysundregistrene en rapport til regjeringen om «Elektronisk aksjeeierbok i Altinn». Rapporten var bestilt av Nærings- og handelsdepartementet, som sier den skal sikre «åpenhet rundt hvem som er eiere».

Nå advarer skatteeksperter, jusprofessorer og representanter for pressen om at forslaget kan gi mye dårligerere innsynsmuligheter for folk flest, da Brønnøysundregisteret ber regjeringen vurdere det skal være ulovlig å sammenstille opplysningene fra den elektronisk aksjeeierboka.

I dag er mye informasjon om hvem som eier selskaper og hvor mye de eier tilgjengelig via nettsteder som samordner informasjon fra Brønnøysundregisteret.- Stortingets intensjon var mer åpenhet og bedre tilgjengelig informasjon. Da er det veldig rart at de vil sette begrensninger for dette. Den foreslåtte løsningen vil hindre mange grupper i å få tilgang til viktige opplysninger, sier Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge, som jobber for åpenhet rundt internasjonale pengestrømmer og mot skatteparadis.

Ikke bare pressen Sammen med blant annet jusprofessor Jan Fridthjof Bernt, Skup-pris-vinner Siri Gedde-Dahl (leder av Presseforbundets offentlighetsutvalg), NHH-professor Guttorm Schjelderup  og Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, har hun skrevet et åpent brev, som Dagbladet publiserer en redigert versjon av i kronikkform i dag, hvor de ber næringsminister Monica Mæland skrote denne delen av forslaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.