Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet varsler oppvask:

Stortinget ba regjeringen «oute» konkursryttere
- Ingenting har skjedd

- Trenering, mener Arbeiderpartiets Arild Grande. Han varsler etterspill etter Dagbladets konkurs-avsløringer.

IKKE IMPONERT: Et halvt år etter at Arild Grande sikret flertall for sitt forslag, har det fortsatt ikke blitt noe mer åpenhet om konkurskarantener i Norge. Fredag vil han følge opp saken i Stortinget igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Et halvt år etter at Arild Grande sikret flertall for sitt forslag, har det fortsatt ikke blitt noe mer åpenhet om konkurskarantener i Norge. Fredag vil han følge opp saken i Stortinget igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avdekket torsdag at Stortingets prosjektleder for det skandaløse tunnelprosjektet hadde konkurskarantene. Han hadde ansvar for et budsjett på over 300 millioner kroner, og under hans ledelse sprakk budsjettet med minst 66 millioner kroner.

Stortingets administrasjon mener de burde visst om mannens konkurskarantene - men måtte samtidig innrømme at de ikke ante noen verdens ting. Registeret mannen står oppført i, det såkalte konkurskarantene-registeret, er i praksis ikke tilgjengelig.

Arbeiderpartiet vil i Stortinget fredag kreve at regjeringen iverksetter en bred gjennomgang av hele konkurs-feltet på bakgrunn av Dagbladets avsløringer.

Ikke tilgjengelig i dag

- Vi har gjentatte ganger forsøkt å få regjeringen til å gjøre informasjon om konkurs lettere tilgjengelig lettere for folk flest og bedrifter. Men det bare treneres, sier Arild Grande (Ap).

Det var hans forslag om å åpne konkurskarantene-registeret som fikk flertall i Stortinget 12. desember i fjor, for følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig, og vurdere om det er annen informasjon om lovbrudd som er relevant for næringsvirksomheten som bør gjøres offentlig tilgjengelig».

Nå er det gått et halvt år siden forslaget fikk enstemmig flertall på Stortinget. Likevel er ingen nye opplysninger offentliggjort siden sist.

- Dagbladets avslørende artikler den seinere tiden viser at til tross for at Stortinget har bedt Regjeringen om å følge opp, skjer det ingenting. Kriminelle aktører og personer som ønsker å utnytte huller i regelverket har fortsatt tilnærmet fritt spillerom.

Når Dagbladet sjekker, svarer Justisdepartementet slik om hvordan det går med å følge opp Stortingets vedtak:

«Departementet vurderer om det på bakgrunn av Stortingets anmodningsvedtak er behov for endringer i reglene med sikte på ytterligere tilgjengeliggjøring».

Departementet presiserer at alle som vil vite om noen har konkurskarantene får opplyst dette av Brønnøysundregistrenei dag – dersom de skaffer seg det 11-sifrede personnummeret til den som har karantene.

- Fødselsnummer kan man få utlevert fra Folkeregisteret når dette er til bruk for søk i Konkursregisteret, skriver Justisdepartementet i sitt svar til Dagbladet. De framhever videre:

- Justis- og beredskapsdepartementet presiserer at informasjonen altså er tilgjengelig i dag, selv om det ikke foreligger en «åpen liste».

Men, som Dagbladet tidligere har omtalt, er ikke fødselsnummer i praksis tilgjengelig for folk flest.

- Finansdepartementet har forutsatt en streng praktisering av utlevering av fødselsnummer, blant annet på grunnlag av innspill fra Justisdepartementet angående faren for ID-tyveri, uttalte Skatteetaten til Dagbladet i desember.

Arbeiderpartiet ser med rødt over det som nå kommer fram.

- Krystallklar bestilling

- At selv Stortinget sliter med å få opplysninger de burde hatt om konkurskarantene sier jo litt om hvor lett det er for folk flest å finne ut av om dem de handler med, har rent mel i posen, sier Arild Grande. Han viser til torsdagens avsløring i Dagbladet om prosjektlederen som hadde et million-ansvar i Stortingets administrasjon mens han fikk konkurskarantene - uten at noen fikk vite om det.

- Bestillingen fra flertallet var krystallklart. Når Regjeringen ikke har kommet lenger med å offentliggjøre konkurskarantenene, enn at de sitter og vurderer om de skal følge Stortingets pålegg, må noen gripe inn, sier Grande. Han påpeker:

- Vi ba Regjeringen «sørge for» å åpne registeret. Da er det ikke opp til Regjeringen å «vurdere» om de skal åpne opp. Det skulle de ha gjennomført - for lengst.

I Storbritannia blir alle som har konkurskarantene publisert på nett, slik at både privatpersoner og bedrifter kan sjekke hvem de handler med ved å søke dem opp fra sin egen datamaskin. Som Dagbladet tidligere har omtalt, har det vært slik i mange år, noe det regjeringsoppnevnte «Konkursrådet» påpekte allerede i 2003.

Klikk her for å søke i det britiske konkursregisteret som er åpent for alle.

- Bør være åpent

I forkant av at Stortinget vedtok å offentliggjøre det norske konkursregisteret, uttalte Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, leder av arbeids- og sosialkomiteen følgende til Dagbladet:

- Registeret bør være åpent tilgjengelig for folk flest, på lik linje med det man har i Storbritannia.

På spørsmål fra Dagbladet om en full offentliggjøring av konkursryttere på nett i vil bli en «offentlig gapestokk», svarte Wiborg:

AVVENTER: Erlend Wiborg (Frp) er leder i arbeids- og sosialkomiteen. Han mener Regjeringen må få tid til å utrede spørsmålet om åpent konkurskarantene-register. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
AVVENTER: Erlend Wiborg (Frp) er leder i arbeids- og sosialkomiteen. Han mener Regjeringen må få tid til å utrede spørsmålet om åpent konkurskarantene-register. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Nei, for meg handler dette om at både folk og bedrifter skal kunne sjekke, og vite hvem de handler med. Vi snakker om folk som utkonkurrerer lovlige bedrifter hvor folk har investert sine egne penger, og hvor ansatte utnyttes. Dette er det viktig at vi får satt en stopper for.

Når vi konfronterer Wiborg med departementets svar, sier han først:

- For meg er det viktigste at informasjonen tilgjengelig. Og det er den i dag, men du må oppgi fødselsnummer. Og dét kan det være gode grunner til.

- Rett og slett å sørge for at i Norge har vi ingen gapestokk. Denne saken utredes nå av departementet, og flere hensyn må ivaretas. Det handler blant annet om personvern.

Når vi leser opp Wiborgs egne uttalelser til Dagbladet fra desember, avviser han likevel at han har gått tilbake på sine uttalelser.

- Nei, det har jeg ikke. Intensjonen står fast. Men spørsmålet er hvordan disse opplysningene skal gjøres tilgjengelig, sier Wiborg.

- Kanskje bør vi ha en løsning som for skattelistene, der man må logge seg inn for å søke, og hvor søkene registreres slik at den det søkes på kan sjekke hvem som har vært inne, sier Wiborg. Han understreker:

- Regjeringen utreder nå hvordan opplysningene kan gjøres mer tilgjengelige, og hvor de skal gjøres tilgjengelig. Slik at både privatpersoner og bedrifter som handler på en enkel måte skal kunne være trygge på seriøsiteten til dem de handler med.

Dagbladet har tidligere omtalt at den britiske løsningen ikke inneholder noen form for begrensninger, og at til og med nordmenn akkurat nå kan søke opp hvem som har karantene, uten noen hindre og uten å bli registrert.

SØK HER: «Search for disqualified company directors», skriver britene i sitt offentlige konkurskarantene-register. Skjermdump: beta.companieshouse.gov.uk.
SØK HER: «Search for disqualified company directors», skriver britene i sitt offentlige konkurskarantene-register. Skjermdump: beta.companieshouse.gov.uk. Vis mer

- Når forventer du at regjeringen kommer tilbake til Stortinget?

- Det får departementet svare på. Stortinget har bedt departementet om å se på saken, og det er hva de gjør nå, svarer Wiborg.

Men Arbeiderpartiets Arild Grande er ikke tilfreds. Han varslet tidligere denne uka at han ville følge opp Dagbladets avsløring, om at en mann med konkurskarantene etter 34 konkurser helt lovlig tilbyr motorsykkelturer ved hjelp av et selskap i hans eget navn og en signaturrett som gir videre fullmakt enn en daglig leder har.

Allerede i Stortinget på fredag følger Grande opp:

- Dagbladets avslørende artikler den siste tiden viser at det er en grenseløs fantasi i hvordan konkursrytterne greier å omgå regelverket. Vi vil derfor fremme et nytt forslag i Stortinget, sier han.

I forslaget som fremmes av Arbeiderpartiet fredag, heter det at regjeringen må legge fram en «samlet gjennomgang av reglene ved konkurser for å sikre at reglene om konkurskarantene er effektive, at straffenivået er tilpasset lovbruddenes alvorlighet og at innsyn sikres både for forbruker og myndigheter».

Mens diskusjonen pågår på Stortinget, har Dagbladet valgt å offentliggjøre tilnærmet hele konkurskarantene-registeret. Det var her Stortingets prosjektleder dukket opp. Klikk her for å søke selv i registeret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media