Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett

Stort flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et betydelig flertall på Stortinget vedtok torsdag å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett.

Vedtaket ble fattet av samtlige partier på Stortinget, med unntak av Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, opplyser landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet til NTB.

- Ap har på sin side et landsmøtevedtak om totalforbud, så for vår del kunne dette vedtaket vært enda tydeligere. Men vi valgte å stemme for forslaget fordi det gir et meget tydelig signal til regjeringen, sier Storberget.

Vil forby næringen Arbeiderpartiets politikk er etter landsmøtevedtaket i Oslo i fjor å jobbe for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge. De fleste andre partienes stortingsgrupper er også kritiske til næringen, men har ikke like ytterliggående vedtak i ryggen.

- I Arbeiderpartiet vil vi nå lese nøye pelsdyrutvalgets rapport som blir overrakt mandag. Den ene halvdelen av mandatet til utvalget var nettopp å gi svar på hvordan man kan foreta en styrt avvikling av næringen, sier Storberget.

Ikke i Sundvolden-erklæringen Vedtaket torsdag innebærer at regjeringen må svare Stortinget på kravet om å vurdere en avvikling. Da bør regjeringen legge rapporten til grunn, mener Storberget.

Pels er ikke nevnt med ett ord i Sundvolden-erklæringen, som er sammenfatningen av hovedsatsingsområdene til Høyre/Frp-regjeringen.

Men i budsjettforliket som ble inngått 21. november, ba imidlertid et flertall på Stortinget bestående av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og de to støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti regjeringen om å vurdere et forbud.

«Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett i arbeidet med oppfølging av pelsdyrutvalget,» heter det i avtalen om neste års statsbudsjett.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook