Stortinget blåser i røykeloven

Stortingspolitikere som har vedtatt og pålagt deg å følge røykeloven, bryter selv loven hver eneste dag. Nå må Carl I. Hagen, Jørgen Kosmo og de andre storrøykerne slutte å røyke på kontoret, hvis ikke blirnasjonalforsamlingen bøtelagt av Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fnyser av truslene

Arbeidstilsynets krystallklare krav til Stortinget om å følge røykeloven blir ikke etterfulgt. Storrøykerne på Stortinget damper i vei på sine kontorer, mens røyken siver ut i gangene i nasjonalforsamlingen. Nå har både ansatte og ikke-røykende politikere fått nok.

- Vi har fått så mange klager at vi må be Stortingets ledelse vurdere saken på nytt, sier forvaltningssjef Annelise Asla til Dagbladet.

Bot som svir

- Hvis det kan konstateres at pålegg om å følge røykeloven ikke blir fulgt opp, er det vanlig at en tvangsmulkt begynner å løpe. Den skal settes så høyt at lovbryteren ikke tjener på å bryte loven, sier seksjonsleder Trygve Dahl ved juridisk avdeling i direktoratet for arbeidstilsynet.

Det betyr at Stortinget kan få en bot som virkelig svir. Beløpet skal tilsvare det det koster å bygge om Stortinget så ikke-røykerne ikke plages. I Arbeidstilsynet antydes det en bot på 6000 kroner hver dag eller over 40000 kroner i uka.

Røykestriden på Stortinget strekker seg mange år tilbake. Mens de fleste røykere har måttet legge om sine røykevaner totalt, viser det seg at politikerne sniker seg unna loven de selv har vedtatt.

Etter gjentatte rundskriv fra både bedriftshelsetjeneste og forvaltningen grep røykelovens voktere, Arbeidstilsynet, til slutt inn. 14. mai i år måtte Presidentskapet med stortingspresident Kristi Kolle Grøndahl i spissen love Arbeidstilsynet at også landets lovgivende forsamling skulle slutte å bryte loven. Alle røykere på Stortinget ble bedt om å skjerpe seg.

Situasjonen for ikke-røykerne var blitt så uholdbar at bedriftslege Anne Norlund skrev i et internt brev til Stortingets direktør: «Enkelte steder i Stortinget er det rett og slett ikke-røykerne som hele dagen sitter med døren lukket, fordi det røykes i nabokontorene og korridorene er fulle av sjenerende tobakksrøyk.»

Ikke nok

Men oppfordringen til de sterkt innrøykte politikerne har ikke vært nok. Stortingets bedriftslege, hovedvernombudet og forvaltningssjefen har faktisk fått inn flere klager etter at Stortinget lovte å følge loven, og de tre instansene har nå på ny skrevet til Stortingets ledelse med krav om at noe må gjøres.

Dagbladet får opplyst at flere av de plagede ikke-røykerne selv vil kontakte Arbeidstilsynet, og at det meste tyder på at et totalt røykeforbud på alle kontorer vil komme.

BRYTER LOVEN: Jan Simonsen er en av politikerne som nå bør forberede seg på et totalt røykeforbud på alle kontorer i Stortinget.