Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget ble varslet om budsjettsprekk. Dagen etter sa Thommessen det holdt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier dette er informasjon som gir grunn til økt uro.

UROLIG: Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er usikker på om det er gjort nok fra presidenten sin side. Video: Frida Andersen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

(Dagbladet): I morges har stortingspresident Olemic Thommesen (H) redgjort for byggeskandalen på Stortinget overfor de parlamentariske lederne og partienes finanspolitikere.

De er imidlertid ikke betrygget.

Ga grunn til uro

DIREKTESENDING: Stortingspresident Olemic Thommessen burde ha vist en helt annen ydmykhet og innsikt på hva han har gjort, mener Dagbladets Martine Aurdal. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det som kom fram på dagens møte tvert i mot ga grunn til uro.

- Spørsmålet er om det er gjort nok fra presidentskapets side. Dagen før han gikk på talerstolen 20.desember og sa at prosjektet var presset, men i rute, hadde Stortingets direktør et møte i prosjektstaben som hadde helt andre opplysninger som var veldig alvorlige.

- Jeg synes ikke vi har fått et beroligende svar på om han burde gjort mer for å ha kontroll på prosjektet, sier Støre til Dagbladet.

Han viser i dette til redegjørelsen Thommessen la fram i dag. Her står det at Ida Børresen fikk vite om busjettsprekken 19.desember.

- Har han din tillit?

- Ap fremmet en annen kandidat fordi vi syntes det var nødvendig i lys av forhistorien. Det spørsmålet må gå til de fire partiene som valgte å støtte ham, sier Støre.

Har ikke fulgt opp

På spørsmål om han synes Thommessen har gjort nok for å ta ansvar, svarer Støre:

- Jeg har forståelse for at det er vanskelig for presidentskapet, og særlig for Thommesen som sitter på sin andre periode nå. Vi skal få en åpen redegjørelse i salen så offentligheten også får høre denne fortellingen fullt ut, men det vi fikk høre på et kort morgenmøte i dag ga grunn til uro, sier han.

- Vi har vært kritisk i dag fordi vi mener den tette oppfølgingen Stortinget påla presidentskapet før sommeren, ikke har funnet sted som den burde, sier Støre, og viser til at Stortinget ga presidentskapet i oppdrag å skjerpe kontrollen med byggeprosjektet i fjor sommer, da den knusende rapporten fra Riksrevisjonen kom.

Thommessen: - Burde fått informasjonen

Olemic Thommessen har hele tiden hevdet at han ikke fikk denne informasjonen fra Stortingets administrasjon som ble ledet av Ida Børresen. Børresen gikk går ut med en pressemelding der hun støtter Thommessens versjon.

- Hvorfor fikk du ikke den informasjon?

- Det vet bare de som sitter i administrasjonen, direktør Ida Børresen først og fremst. Jeg må bare konstatere at jeg ikke fikk den informasjonen, sier Olemic Thommessen til Dagbladet.

- Jeg har ikke fått den informasjonen jeg burde fått, tatt i betraktning den temperaturen som har vært i denne saken, sier han til Dagbladet.

- Hva har du gjort for å innhente informasjonen – er det ikke et lederansvar å hente inn informasjon.

- Det kan du si. Vi har gjennom flere år stadig hatt sterk oppmerksomhet på dette. Det er slik at det er et administrativt forhold det er snakk om. Det er ingen tvil om at vi har det overordnede ansvaret, men så må vi se hvordan systemet fungerer. Her er det altså administrasjonen som skal gi politisk ledelse den informasjonen.

Avventer redegjørelse

Støre sier de vil avvente Thommesens redegjørelse for åpent Storting om saken, før Ap tar stilling til om de har tillit til Thommesen.

På gjentatte spørsmål om hvorvidt Ap har tillit til Thommesen, sendte han i stedet ballen videre til Høyre, Frp, Venstre og KrF. De fire partiene sørget i en høyst uortodoks avstemning i fjor høst for at Thommesen ble gjenvalgt som stortingspresident med knapp margin.

Rødt, Senterpartiet og SV er også kritiske.

SV-leder Audun Lysbakken ba sågar Thommesen om å trekke seg som stortingspresident under møtet i dag.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er også urolig.

- La oss for all del håpe at det blir en lavere sum og ikke en høyere sum, men mitt inntrykk etter møtet, er at summen blir høyere, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.​

Etter det lukkede møtet, ytrer både SV, Senterpartiet og Ap krass kritikk mot stortingspresidenten.

Kan ikke garantere Olemics framtid

Finanskomiteens leder, Henrik Asheim (H), sier Thommessen fortsatt har tillit i sitt eget parti, men ikke nødvendigvis for alltid.

- Det er ikke jeg alene som bestemmer om han har Høyres tillit, men jeg mener han har partiets tillit. Akkurat nå er det slik at vi har fått en orientering, og så skal finanskomiteen gå grundig inn i saken og få stilt alle spørsmålene som er nødvendig. Jeg utelukker ikke flere møter med presidentskapet, sier Asheim og legger til:

- Han har vår tillit nå, men han kan ikke ta den for gitt i slutten av april.

Innen slutten av april skal Stortinget vurdere om de skal øke rammen på byggeprosjektet opp til 2,3 milliarder, og på den måten finansiere også den siste budsjettsprekken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!