Stortinget bremser sykehusplaner i Oslo

I øyeblikket er det ikke flertall på Stortinget for å sikre pengene som trengs for å komme i gang med bygging av et nytt storsykehus i Oslo.

BREMSENE PÅ: Stortingsflertallet sier i øyeblikket nei til nytt storsykehus på Gaustad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BREMSENE PÅ: Stortingsflertallet sier i øyeblikket nei til nytt storsykehus på Gaustad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det nye storsykehuset som helseforetaket Helse Sør-Øst ønsker å bygge på Gaustad, ble møtt med en lang rekke kritiske innvendinger fra regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF da sykehusstriden ble behandlet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget tirsdag.

Et forslag fra opposisjonspartiene Senterpartiet, Rødt og SV om en fullstendig utredning av Ullevål som en alternativ plassering fikk ikke flertall. Men innvendingene, kritikken og spørsmålene er nå så mange at helseforetaket tvinges til å sette på bremsene.

Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst ønsker å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt storsykehus nær Rikshospitalet på Gaustad. Nå stiller de fire regjeringspartiene spørsmål ved avgjørende momenter som finansieringsplan, økonomisk risiko og tomtevalg.

Krever gode svar

Innen juni skal Helse Sør-Øst levere en såkalt belysning av Ullevål-alternativet. Der må det komme svar som overbeviser blant andre Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen:

- Frp krever at risikoen i prosjektet går ned før vi kan støtte en lånesøknad. Hvis ikke er vi innstilt på å stemme mot, sier hun til Dagbladet.

Venstre avventer

En full utredning av Ullevål-alternativet er det imidlertid ikke flertall for - nå. Frp mener det blir for snevert. Mens Venstre vil vente.

– Nå avventer vi belysningen, men disse merknadene gir på ingen måte noe klarsignal for bygging av dette store prosjektet, sier Venstres Carl-Erik Grimstad, som er saksordfører i helse- og omsorgskomiteen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer