- Stortinget brydde seg ikke om kontroll

Ifølge Tom Thoresen (Ap).

Retten: Tidligere stortingsrepresentant Tom Thoresen (tv) og direktør på Stortinget Hans Brattestå vitnet mandag i saken mot de to bedrageritiltalte stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland i Oslo Tingrett.   Foto: Heiko Junge / Scanpix
Retten: Tidligere stortingsrepresentant Tom Thoresen (tv) og direktør på Stortinget Hans Brattestå vitnet mandag i saken mot de to bedrageritiltalte stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland i Oslo Tingrett. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kontroll og sanksjoner var aldri tema i arbeidet med den nye pensjonsordningen til Stortinget på slutten av 1970-tallet, ifølge tidligere representant Tom Thoresen (Ap). Thoresen var saksordfører for forslaget om ny lov om pensjon for stortingsrepresentanter, som ble reist først i 1977 og vedtatt i 1981. Senere skulle han i enn kortere periode få nyte godt av den såkalte gullpensjonen, året etter at han gikk av i 2001.

Det opplyste Thoresen da han vitnet i pensjonssaken i Oslo tingrett mandag. I sin søknad om pensjon etter den såkalte 75-årsregelen ga han til kjenne en meget klar oppfatning av hvilke begrensninger som lå i ordningen. Diskuterte ikke kontroll Man kunne ha forskjellige sporadiske inntektskilder som «honorarer, styreverv etc.», men mistet pensjonen idet man fikk et tilsettingsforhold hos en arbeidsgiver, ifølge Thoresens forståelse av regelverket. — Men jeg kan ikke huske at vi hadde noen spesielle drøftinger av dette og innholdet i begrepet «tilsvarende inntektsgivende arbeid». Vi var opptatt av hvordan pensjonsordningen skulle virke og hvilken hensikt den hadde. Hvordan den ble administrert, kontrollordninger og sanksjoner kan jeg ikke huske var noe spesielt tema, sa Thoresen. Han fikk pensjon etter 75-årsregelen fra 1. januar 2002, men stanset selv utbetalingene da han startet som direktør i det daværende Statens medieforvaltning høsten samme år. (©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer