Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget får ikke se de juridiske vurderingene bak 715 Statoil-millioner i Angola

Ekstern utredning til 100.000 kroner mener oljeminister Tord Lien kan fritas fra kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke se at det vil være riktig av meg å be Statoil om å få dokumentene utlevert. Sentralt for meg er at Statoil allerede har utvist betydelig åpenhet om hvilke interne advokatråd de har innhentet og som selskapet bygger sin redegjørelse på , skriver Tord Lien i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

1. mars ba Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite oljeminister Tord Lien om å oversende de fullstendige vurderingene til de fire advokatselskapene som har konkludert med at Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

De fire rapportene er noe Statoil til stadighet kommer tilbake til når de får kritiske spørsmål om investeringene i Angola, men Tord Lien svarer nå at disse ikke kommer til å bli overlevert i sin helhet.

Olje- og energidepartementet har bedt advokatselskapet BA-HR om å utrede hvilke rettslige spørsmål kontrollkomiteens anmodning reiser, og advokatselskapet konkluderer med følgende:

«Statoils styre har ikke rettslig plikt til å utlevere til departementet de juridiske vurderingene Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsker slik at departementet kan etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt dokumentene. Det er heller ingen grunn til å kritisere Statoils styre for at det ikke frivillig gir departementet vurderingene slik at departementet kan etterkomme anmodningen. Av disse grunner kan det etter vårt syn heller ikke være grunnlag for å kritisere olje- og energiministeren for å ikke etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt de juridiske vurderingene i sin helhet.»

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, og har en øvre kostnadsramme på 100.000 kroner.

Ikke kontroll på 715 mill Denne saken går helt tilbake til 2011, da Statoil undertegnet en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol.

Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter. Statoil aner ikke hvor disse pengene er, og Sonangol har så langt nektet å fortelle dem det.

FAKSIMILE: Dagbladet 5. mars.
FAKSIMILE: Dagbladet 5. mars. Vis mer

Men forskningssenteret - som til sammen har fått nærmere tre og en halv milliard kroner i støtte siden 2011 fra ulike selskap - er foreløpig bare et luftslott, og det er ingenting som tyder på at det er tatt et eneste spadetak.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har stilt en rekke spørsmål til oljeminister Tord Lien om utbetalingene, og komitemedlem Bård Vegar Solhjell (SV) har tidligere uttalt til Dagbladet at han er kritisk til Tord Liens manglende initiativ overfor Statoil:

- Det kan ikke være tvil om at norsk korrupsjonslovgivning og eierskapspolitikk tilsier at Olje- og energidepartementet har et ansvar for å undersøke en slik sak, sa Solhjell til Dagbladet i starten av mars.

- Respekterer rollefordeling Lien har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke ser på det som hans ansvar å følge opp pengestrømmen Statoil har innbetalt til ulike lands myndigheter.

Lien viser til rollen departementet har som eier, nettopp den rollen Solhjell mener departementet burde ha brukt mer aktivt.

- I mine tidligere svarbrev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen har jeg understreket viktigheten av å følge den etablerte rollefordelingen mellom departementet som eier og styret og ledelsen i Statoil, sa Lien i starten av mars.