Stortinget får ikke se de juridiske vurderingene bak 715 Statoil-millioner i Angola

Ekstern utredning til 100.000 kroner mener oljeminister Tord Lien kan fritas fra kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan ikke se at det vil være riktig av meg å be Statoil om å få dokumentene utlevert. Sentralt for meg er at Statoil allerede har utvist betydelig åpenhet om hvilke interne advokatråd de har innhentet og som selskapet bygger sin redegjørelse på , skriver Tord Lien i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

1. mars ba Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite oljeminister Tord Lien om å oversende de fullstendige vurderingene til de fire advokatselskapene som har konkludert med at Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

De fire rapportene er noe Statoil til stadighet kommer tilbake til når de får kritiske spørsmål om investeringene i Angola, men Tord Lien svarer nå at disse ikke kommer til å bli overlevert i sin helhet.

Olje- og energidepartementet har bedt advokatselskapet BA-HR om å utrede hvilke rettslige spørsmål kontrollkomiteens anmodning reiser, og advokatselskapet konkluderer med følgende:

«Statoils styre har ikke rettslig plikt til å utlevere til departementet de juridiske vurderingene Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsker slik at departementet kan etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt dokumentene. Det er heller ingen grunn til å kritisere Statoils styre for at det ikke frivillig gir departementet vurderingene slik at departementet kan etterkomme anmodningen. Av disse grunner kan det etter vårt syn heller ikke være grunnlag for å kritisere olje- og energiministeren for å ikke etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt de juridiske vurderingene i sin helhet.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer