E-POSTKRØLL: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ble i dag oversendt spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
E-POSTKRØLL: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ble i dag oversendt spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Sandberg må svare for seg

Stortinget går etter Per Sandberg: «Har statsråden gitt sin private e-postadresse til en eller flere lobbyister?»

Kontrollkomiteen på Stortinget krever svar fra Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bråket rundt fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) e-poster fortsetter. I dag havnet saken på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Komiteen vedtok å sende seks spørsmål til Sandberg for å få klarhet i statsrådens bruk av privat e-post i jobben som fiskeriminister. Dersom komiteen ikke finner Sandbergs svar tilfredsstillende, kan Frp-toppen få beskjed om å møte for komiteen seinere i høst.

Bakgrunn for e-postsaken er Dagbladets avsløring 11. juli i år om at lobbyist Frode Reppe forsøkte å kontakte fiskeriminister Sandberg på det han trodde var statsrådens private e-post.

Krever garanti

Adressen tilhørte derimot ikke den norske statsråden, men en forskrekket svenske som lyder samme navn.

Blant spørsmålene Sandberg i dag ble tilsendt fra kontrollkomiteen er: «Har statsråden gitt ut sin private e-postadresse til en eller flere lobbyister?», samt spørsmål om Sandberg kan garantere at alle henvendelser fra lobbyister som Frode Reppe er journalført, slik Sandberg er forpliktet til.

- Det er viktig at passe på at diskusjonen mellom departementet og de som ønsker å påvirke departementet, er åpen og tilgjengelig. Derfor har vi sendt Sandberg noen spørsmål idag, sier komitéleder Dag Terje Andersen til Dagbladet.

Komiteen krever også å vite om andre deler av den politiske ledelsen i departementet gitt ut sine private e-postadresser til en eller flere lobbyister, og få klarhet i hvilke tiltak Sandberg har satt i verk for å sikre løpende journalføring.

«REDDE»: I denne e-posten ber lobbyisten Reppe statssekretær Angelvik og minister Sandberg om hjelp til å få kontakt med andre sentrale personer i og utenfor den offentlige forvaltningen. Dagbladet har sladdet enkelte opplysninger. Foto: Øistein Norum Monsen.
«REDDE»: I denne e-posten ber lobbyisten Reppe statssekretær Angelvik og minister Sandberg om hjelp til å få kontakt med andre sentrale personer i og utenfor den offentlige forvaltningen. Dagbladet har sladdet enkelte opplysninger. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Enstemmig

Det var SVs Torgeir Knag Fylkesnes som fremmet saken i komiteen. Den ble vedtatt av en enstemmig komité. Både Høyre og Frp er representert i komiteen.

- Vi må få avklaring på om det har skjedd noe som ikke burde ha skjedd, og det er veldig viktig at Stortinget får klarhet i dette før budsjettarbeidet begynner, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Fordi det kan være korrespondanse som er relevant for hvem som mottok støtte i Statsbudsjettet for 2018.

- Er dette en ripe i lakken for Sandberg?

- Vi får se hva han svarer på spørsmålene. Foreløpig har ikke svarene vært betryggende, sier Fylkesnes.

Ba om tjenester i privat kanal

Fra e-post-saken i sommer framgår det blant annet at lobbyist Reppe oppfordret fiskeriminister Sandberg og statssekretær Angelvik til å utføre diverse tjenester:

  • Frode Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å få fram sitt budskap overfor Klima- og miljødepartementet, uten at det skulle kunne spores tilbake til NSL og oppdretterne.
  • Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å varsle en sak inn for Riksrevisjonen, siden de selv manglet kontakter der.
  • Reppe ba Fremskrittspartiet legge til rette for kompensasjon til oppdrettere i Hardanger som, ifølge ham, er ofre for restriksjoner innført på bakgrunn av sviktende forskning.

- Vi ville vel at det ikke skulle være offisielt, har Reppe tidligere forklart Dagbladet om forsøket på å nå Per Sandbergs private e-post.

- Nå skal jeg selvsagt svare Kontroll- og konstitusjonskomiteen på de spørsmålene de har, sier Sandberg til Dagbladet.