Stortinget går inn for Goliat

Et klart flertall på Stortinget støtter regjeringens planer.

AUF DEMONSTRERTE MOT REGJERINGEN:  AUF demonstrerte utenfor regjeringsbygget hvor olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde  pressekonferanse i forbindelse med utbygging av oljefeltet Goliat i Barentshavet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
AUF DEMONSTRERTE MOT REGJERINGEN: AUF demonstrerte utenfor regjeringsbygget hvor olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde pressekonferanse i forbindelse med utbygging av oljefeltet Goliat i Barentshavet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Et klart flertall på Stortinget støtter regjeringens planer om utbygging av Goliat-feltet nord for Hammerfest. Dermed er det gitt grønt lys for det første olje- og gassprosjektet i Barentshavet.

Regjeringens opplegg ble vedtatt i statsråd 8. mai, og innstillingen fra energi- og miljøkomiteen ble avgitt mandag. Venstre sier nei mens Kristelig Folkeparti er meget skeptisk til utbyggingen, som skal skje 50 kilometer fra kysten.

KrF har stilt en lang rekke krav, blant annet om oljevernberedskap. Hvis disse kravene ikke blir innfridd, vil partiet stemme nei til utbygging.

Fornøyd

Saksordfører og Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er svært fornøyd med innstillingen.

- Dette er et viktig prosjekt for energinorge, oljeindustrien og Nord-Norge. Goliat vil holde trykket oppe i norsk oljeutvinning og viser vilje til å ta i bruk energiressurser som ligger på norsk sokkel, sier Solvik-Olsen.

Komiteen legger stor vekt på miljøspørsmål som oljevernberedskap og elektrifisering av plattformen. I første omgang skal bare halvparten av strømbehovet tas fra land av hensyn til kraftsituasjonen i Finnmark.

Ringvirkninger

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sa i mai at utbyggingen av Goliat vil gi store ringvirkninger i lokalsamfunnet. Direkte og indirekte regner departementet med 500 nye arbeidsplasser i en periode på over 15 år.

Oljeselskapet ENI Norge er operatør på Goliat, men deler lisensen med StatoilHydro i forholdet 65 og 35 prosent. ENI skal investere 28 milliarder kroner. Reservene i feltet er anslått til 174 millioner fat olje.

(NTB)