NYTT OPPDRAG: Arkivbildet viser spesialsoldater i Forsvarets spesialkommando (FSK) på oppdrag i Afghanistan. I løpet av sommeren vil nye soldater fra FSK være på plass i Jordan.  Foto: NORSOF TG / FORSVARET
NYTT OPPDRAG: Arkivbildet viser spesialsoldater i Forsvarets spesialkommando (FSK) på oppdrag i Afghanistan. I løpet av sommeren vil nye soldater fra FSK være på plass i Jordan.  Foto: NORSOF TG / FORSVARETVis mer

Stortinget gir grønt lys for norsk nærvær i Syria

Stortinget har gitt sitt samtykke til å sende norske styrker inn i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Behandlingen skal ha skjedd i et lukket hastemøte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité i dag.

Forsvarsdepartementet bekrefter dette på sine nettsider.

Bakgrunnen for at styrkene nå har fått grønt lys til også å gå inn i Syria, er at de lokale styrkene har hatt større framgang en forventet.

- ISIL er under sterkt press, og har mistet kontroll over betydelige landområder og forsyningsakser mellom Syria og Irak. De lokale styrkene har større fremgang enn vi kunne forvente. Det er derfor mer aktuelt at koalisjonens styrker også må kunne trene, rådgi og gi operativ støtte på syrisk territorium i deres kamp mot ISIL. Regjeringen har derfor konsultert Stortinget, og informert om utviklingen. Avhengig av situasjonen vil norske styrker kunne trene, rådgi og gi operativ støtte også på syrisk territorium, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en melding på forsvarsdepartementets nettsider.

- Uoversiktelig

Sp er skeptiske til beslutningen.

- Vår skepsis har hele veien vært knyttet til hvor mange ulike oppdrag Norge skal engasjere deg i. Vi har ment at vi kan bidra på bedre måter enn militært, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han poengterer også at situasjonen i Syria er uoversiktelig.

- Alliansene er uoversiktelige, noe vi også ga uttrykk for i forrige runde. Det er en tilsvarende bekymring nå. men når beslutningen først er tatt, så må vi støtte oppdraget hundre prosent. Disse soldatene reiser ned på vegne av oss alle, sier Vedum.

60 personer

I starten av mai ble det kjent at Norge skal gi et militært bidrag på rundt 60 personer til kampen mot IS.

Gruppa skal trene og rådgi syriske grupper i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres av terrorgruppa IS.

Gruppa skal hovedsakelig ha base i Jordan, men på en pressekonferanse om bidraget opplyste forsvarsminister Ine Eriksen-Søreide at det også kunne bli aktuelt å operere på syrisk territorium, i spesielle tilfeller.

Slike oppdrag skal klareres på forhånd, utdypet ministeren på pressekonferansen.

Innvendinger fra Frp

Nå er den klareringen altså gjort, men ikke alle er enige. Frps mann i Utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde uttalte seg kritisk allerede i mai.

- Jeg er skeptisk til vår deltakelse i konflikter ute. Også i denne. Jeg er usikker på hva som er målet, på hvem vi støtter. Jeg tror intensjonen er god, men den intensjonen kan misoppfattes, sier nestlederen i Utenriks- og forsvarskomiteen da.

Nå som det er besluttet å sende styrkene til Syria, har han følgende kommentar til Dagbladet.

- Jeg har gitt mitt syn innad i regjeringen, og jeg lar det være med det.

Den norske styrken skal ha hovedbase i Jordan. Etter planen skal den reise til Jordan i løpet av sommeren. Det vil bli gjort en løpende risikovurdering for oppdrag.