BLIR VEDTATT: Forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, får to tredels flertall når saken går til avstemning i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR VEDTATT: Forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, får to tredels flertall når saken går til avstemning i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Stortinget gjør seg ferdig med språkstriden

De tre største partiene på Stortinget, H, Frp og Ap, er enige om å gi Grunnloven en lett oppgradering på bokmål, i tillegg til en nynorskversjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed får forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, to tredels flertall når saken går til avstemning tirsdag.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg, leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, ga mandag ettermiddag beskjed om at de slutter seg til forslaget, bekrefter Høyres Michael Tetzschner overfor NTB mandag ettermiddag.

De siste dagene har både store og små partier endret standpunkt for å få en enighet om saken.

I tillegg til Vinjes bokmålstekst, vil Grunnloven også komme på nynorsk, i tråd med tekstforslaget fra et utvalg ledet av jussprofessor Hans Petter Graver.

Graver-utvalget hadde også laget en bokmålsversjon, som er mer moderne enn Vinjes, men det forslaget blir altså nå forkastet.

- Flaut Kontroll- og konstitusjonskomiteen avga i forrige uke en innstilling, der partiene stilte seg bak tre forskjellige løsninger. Ingen av dem hadde tilstrekkelig støtte til å bli vedtatt, men den siste uka har partiene arbeidet for å komme til en løsning.

- Det var flere som mente det ville være flaut for Stortinget, som i forrige periode ønsket en fornying, at det kanskje ikke ble noe av. Det er motivasjonen for å prøve å skape et flertall, sier Frps Helge Thorheim.

Arbeiderpartiet, SV og Sp gikk opprinnelig inn for Graver-utvalgets mer radikale bokmålsforslag, mens Høyre i utgangspunktet ønsket å beholde Grunnloven slik den er.

- Fint Tetzschner sier at Grunnloven hadde stått seg fint uten endringer, særlig ettersom noen av de mest gammeldagse uttrykkene uansett ville blitt borte når Stortinget snart skal vedta andre endringer i konstitusjonen. Men han legger til:

- Det er fint hvis man har en samlende løsning som flere innser er god, sier han, og legger til at det var naturlig også å gå inn for en nynorsk versjon når Stortinget først skulle gjøre språklige endringer.

Per Olaf Lundteigen (Sp), som er saksordfører for saken, er glad for at det går mot enighet om en modernisering, men synes Høyres nye standpunkt er ufornuftig. Han mener at Grunnloven på nynorsk vil være lettere å forstå for folk flest, enn bokmålsversjonen, som beholder en del gammelmodige ord og uttrykk.

- Høyres standpunkt gjør at nynorskversjonen får en fordel framfor bokmål, mener han, og påpeker at målet må være at de to formene er likestilte.

Det har mandag ettermiddag ikke lyktes NTB å få tak i leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap).

(NTB)