Stortinget gjør seg ferdig med språkstriden

De tre største partiene på Stortinget, H, Frp og Ap, er enige om å gi Grunnloven en lett oppgradering på bokmål, i tillegg til en nynorskversjon.

BLIR VEDTATT: Forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, får to tredels flertall når saken går til avstemning i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR VEDTATT: Forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, får to tredels flertall når saken går til avstemning i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed får forslaget til ny grunnlovstekst som professor emeritus Finn-Erik Vinje har skrevet, to tredels flertall når saken går til avstemning tirsdag.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg, leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, ga mandag ettermiddag beskjed om at de slutter seg til forslaget, bekrefter Høyres Michael Tetzschner overfor NTB mandag ettermiddag.

De siste dagene har både store og små partier endret standpunkt for å få en enighet om saken.

I tillegg til Vinjes bokmålstekst, vil Grunnloven også komme på nynorsk, i tråd med tekstforslaget fra et utvalg ledet av jussprofessor Hans Petter Graver.

Graver-utvalget hadde også laget en bokmålsversjon, som er mer moderne enn Vinjes, men det forslaget blir altså nå forkastet.

- Flaut Kontroll- og konstitusjonskomiteen avga i forrige uke en innstilling, der partiene stilte seg bak tre forskjellige løsninger. Ingen av dem hadde tilstrekkelig støtte til å bli vedtatt, men den siste uka har partiene arbeidet for å komme til en løsning.

- Det var flere som mente det ville være flaut for Stortinget, som i forrige periode ønsket en fornying, at det kanskje ikke ble noe av. Det er motivasjonen for å prøve å skape et flertall, sier Frps Helge Thorheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer