GRANSKES: Næringsminister Trond Giske (Ap) må møte til åpen høring i Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GRANSKES: Næringsminister Trond Giske (Ap) må møte til åpen høring i Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Stortinget gransker Giske

Næringsministerens må møte til åpen høring om håndtering av Telenor-saken og Entra-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Giskes (Ap) eierskapsutøvelse i Entra og Telenor blir nå gjenstand for en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Det ble vedtatt på tirsdag med støtte fra opposisjonspartiene, sier Per-Kristian Foss (H) til NTB. Foss skal være saksordfører for høringen. Først til uken blir det avgjort hvem som blir kalt inn.

- Men Giske selv må jo regne med å måtte møte, legger Foss til.

Han håper høringen kan bli gjennomført før jul.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil se nærmere på hvordan regjeringen utøver statens eierskapspolitikk, og utgangspunktet er påstander som har kommet fram om Giskes opptreden overfor Entra, Telenor og Kongsberg-gruppen.

Den siste tiden er det kommet en rekke påstander om at Ap-statsråden har brukt utilbørlig press for å plassere folk som står ham nær i viktige posisjoner.

Det er særlig prosessen rundt fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag og Rune Olsø som har fått oppmerksomhet. Giske skal ha krevd å få Sandvik inn i Telenors styre, noe selskapet avviste. Sandvik fikk i stedet plass i bedriftsforsamlingen. Olsø ble ansatt som Entra-sjef mot styreleder Siri Hatlen og flere styremedlemmers vilje. Han trakk seg etter kort tid.

- Vi har et inntrykk av at eierskapspolitikken utøves litt tilfeldig og med en mangel på profesjonalitet, sier Foss, men ønsker foreløpig ikke å kommentere saken noe nærmere.

Har ingen nære venner i styrene Trond Giske ser frem til å få slått fast fakta i Entra-saken.

- Jeg erklærte meg inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre. I våre styrer er det en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden. Det sitter ikke en nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet, sier Giske.

Giske ser også fram til diskusjonen om den store forskjellen mellom de rødgrønnes aktive eierskapspolitikk for å sikre arbeidsplasser og investeringer i Norge, og Høyre og Fremskrittspartiets omfattende forslag om privatisering av norske nøkkelbedrifter.

(NTB/Dagbladet)

INNKALLER GISKE: - Vi har et inntrykk av at eierskapspolitikken utøves litt tilfeldig og med en mangel på profesjonalitet, sier Foss, som ikke ønsker å kommentere saken noe nærmere foreløpig. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INNKALLER GISKE: - Vi har et inntrykk av at eierskapspolitikken utøves litt tilfeldig og med en mangel på profesjonalitet, sier Foss, som ikke ønsker å kommentere saken noe nærmere foreløpig. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer