Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OKTOBERBARNA

Stortinget har vedtatt å gi «oktoberbarna» en ny sjanse: - I dag går du på en smell, Sylvi. Og du har styrt dit selv

Til store protester fra Sylvi Listhaug.

Oslo 20170830
Sylvi Listhaug på Manglerud etter ikke å ha stilt i Dagbladets valgbod tidligere på dagen
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo 20170830 Sylvi Listhaug på Manglerud etter ikke å ha stilt i Dagbladets valgbod tidligere på dagen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges ble det klart at Senterpartiet støtter Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt.

Forslaget får dermed flertall og ble vedtatt av Stortinget like etter klokka 13 i dag.

Det var ikke uten protester: Representanter fra Høyre og Frp tok talerstolen for å advare mot det de frykter er «farlige signaler» om at Norge nå myker opp sin asylpolitikk.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug var mest kritisk:

- Det vi ser i dag er at Ap nå går i SVs retning i asylpolitikken. På vegne av landet er jeg bekymret, sier Listhaug fra talerstolen.

Aps forslag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet foreslår å innføre sårbarhetskriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

Giske advarte Sylvi

Situasjonen til de såkalte oktoberbarna, afghanske ungdommer som fikk midlertidig opphold i Norge fordi de var barn, har aktualisert spørsmålet om norsk returpraksis til Afghanistan. Spørsmålet er om det er trygt å sende ungdommene hjem.

- Det er ikke disse 2-300 ungdommene som avgjør om norsk asylpolitikk står fast eller ikke, eller om norsk asylpolitikk er forutsigbar eller ikke, forklarte Trond Giske (Ap).

Nå er det slik at Listhaug og norske myndigheter må legge gi såkalte sårbarhetskriterier større vekt og se nøyere på om ungdommene har et nettverk rundt seg ved en eventuell retur til Afghanistan.

Han ga også en klar advarsel til Listhaug om å følge opp Stortingets vedtak:

- Hittil har ingen konflikt mellom en statsråd og Stortinget ført til at Stortinget må gå. Det ender som oftest med at statsråden slutter, sa Giske.

Allianse

Også Aps Hadia Tajik refset Listhaug i forbindelse med debatten:

- Dette er en nødvendig korreksjon av en regjering og en statsråd som har tynt Stortingets vilje i sine instrukser til behandlingen av asylsøknader.

Ap, Sp, KrF, Venstre, MdG, SV og Rødt stemte for forslagene fra Arbeiderpartiet.

Stein Erik Lauvås, innvandringspolitisk talsperson i Ap, mente det nå var tydelig at Sylvi Listhaug har fått tydelig korreks av Stortinget.

- Jeg vil gjerne si til Sylvi Listhaug: I dag går du på en smell - og du har styrt dit selv, sa Lauvås fra talerstolen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!