Stortinget: Helsesykepleiere får gi prevensjon til de under 16

Flertallet i Stortinget vil at jordmødre og helsesykepleiere skal kunne skrive ut prevensjon til ungdom under 16 år.

AP: Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson. Bildet er tatt i april. Foto: Bernt Sønvisen
AP: Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson. Bildet er tatt i april. Foto: Bernt Sønvisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Endelig! Dette har vi jobbet for lenge og foreslått før, men blitt nedstemt, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson.

Torsdag gikk flertallet i Stortingets helsekomité inn for å fjerne regelen som ikke tillot helsesykepleiere og jordmødre å skrive ut alle typer prevensjon til unge under 16 år. Denne retten har bare vært forbeholdt leger. Senterpartiet var det eneste partiet i komiteen som ikke støttet forslaget.

Saken skal behandles videre i Stortinget 13. juni.

- Høl i huet

- Dette dreier seg om å ta inn over seg virkeligheten. Unge mennesker har sex og jo vanskeligere tilgjengelig prevensjonen er, desto flere ufrivillige graviditeter blir det, sier Bjørnebekk-Waagen.

Hun mener få vet mer om ungdom og seksualitet enn helsesykepleiere som jobber på helsestasjonene for ungdom.

- At de fram til nå ikke har fått lov til å skrive ut prevensjon til ungdom som faktisk har sex er bare høl i hue. Og endelig har stortingsflertallet også innsett det, fortsetter hun.

Vil ikke senke den seksuelle lavalderen

Erlend Larsen, medlem av helse- og omsorgskomiteen for Høyre, sier at selv om flertallet støtter forslaget, er dette ikke en oppfordring om å senke den seksuelle lavalder som i Norge ligger på 16 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer