AP: Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson. Bildet er tatt i april. Foto: Bernt Sønvisen
AP: Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson. Bildet er tatt i april. Foto: Bernt Sønvisen Vis mer

Stortinget: Helsesykepleiere får gi prevensjon til de under 16

Flertallet i Stortinget vil at jordmødre og helsesykepleiere skal kunne skrive ut prevensjon til ungdom under 16 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Endelig! Dette har vi jobbet for lenge og foreslått før, men blitt nedstemt, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet sin folkehelsepolitiske talsperson.

Torsdag gikk flertallet i Stortingets helsekomité inn for å fjerne regelen som ikke tillot helsesykepleiere og jordmødre å skrive ut alle typer prevensjon til unge under 16 år. Denne retten har bare vært forbeholdt leger. Senterpartiet var det eneste partiet i komiteen som ikke støttet forslaget.

Saken skal behandles videre i Stortinget 13. juni.

- Høl i huet

- Dette dreier seg om å ta inn over seg virkeligheten. Unge mennesker har sex og jo vanskeligere tilgjengelig prevensjonen er, desto flere ufrivillige graviditeter blir det, sier Bjørnebekk-Waagen.

Hun mener få vet mer om ungdom og seksualitet enn helsesykepleiere som jobber på helsestasjonene for ungdom.

- At de fram til nå ikke har fått lov til å skrive ut prevensjon til ungdom som faktisk har sex er bare høl i hue. Og endelig har stortingsflertallet også innsett det, fortsetter hun.

Vil ikke senke den seksuelle lavalderen

Erlend Larsen, medlem av helse- og omsorgskomiteen for Høyre, sier at selv om flertallet støtter forslaget, er dette ikke en oppfordring om å senke den seksuelle lavalder som i Norge ligger på 16 år.

- Det er en erkjennelse om at enkelte debuterer tidligere, sier han til Dagbladet.

Lettere tilgjengelig

Maria Røsok, daglig leder for Sex og Samfunn, synes dette er fantastiske nyheter.

- Vi får ikke inn så mange ungdommer under 16, men for de det gjelder blir prevensjon mye lettere tilgjengelig. Mange i denne alderen har ikke nødvendigvis et tett forhold til fastlegen sin, og synes det er tryggere å kunne gå til helsesykepleier på skolen eller komme til oss, sier hun til Dagbladet.

Røsok mener dette kan bidra til færre uønskede svangerskap og aborter for denne aldersgruppen.

- Dette har vi i Sex og samfunn jobbet for lenge, og vi synes også at prevensjon for de under 16 burde være gratis, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer