Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget i minefelle

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs åpner nå for å utsette Stortingets godkjenning av avtalen som forbyr landminer. Han forutsetter at Norge blir enig med USA om framtida til de amerikanske minene her i landet før avtalen blir ratifisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg legger til grunn at det er en forståelse og avtale med USA før Stortinget ratifiserer mineavtalen, sier Steensnæs til Dagbladet.

Dermed er de amerikanske landminene i Norge i ferd med å bli en politisk bombe for den norske regjeringen. Uansett hva regjeringen gjør med dem, vil det bli strid, enten med USA, Stortinget eller den norske minekampanjen.
Foruten å være parlamentarisk leder for KrF, er Steensnæs sekretær i Stortingets utenrikskomité.

Steensnæs understreker at han fortsatt regner med å ratifisere avtalen i normalt tempo, men åpner med sin uttalelse for at ratifiseringen kan utsettes hvis det ikke foreligger en avtale med USA om de amerikanske forhåndslagrene.

Tidligere har statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk lovt å få avtalen ratifisert i Stortingets vårsesjon. Minekampanjen krever en ratifikasjon innen 17. mai.

Skal forhandle

Uttalelsene fra Steensnæs kommer like før Norge skal forhandle med USA om når og hvordan de amerikanske landminene i Norge skal fjernes.

USA truer med å fjerne de amerikanske forhåndslagrene fra Norge hvis minene må bort.
Mye tyder på at forhandlingene med USA vil trekke ut i tid. Det er slett ikke sikkert at en avtale er på plass i løpet av våren.

En amerikansk delegasjon, ledet av ambassadør Eric Newsome, kommer til Oslo 14. januar og skal forhandle én dag, før delegasjonen reiser videre til Bonn, London og Madrid, også for å diskutere miner.

Det er ikke ventet noen løsning på mineproblemet etter denne innledende runden med samtaler.

Norge først

Regjeringen har allerede sagt at Norge skal være blant de første 40 landene som ratifiserer avtalen - et antall som er nødvendig for at den skal tre i kraft.

Etter det Dagbladet erfarer, mener Utenriksdepartementet at de amerikanske minene må fjernes i forbindelse med ratifikasjons-prosessen. Forsvarsdepartementet har ennå ikke sluttet seg til dette synspunktet.
Verken statsminister Kjell Magne Bondevik eller utenriksminister Knut Vollebæk har foreløpig sagt noe offentlig om når minene skal fjernes. De har begge henvist til at det først skal forhandles med USA.

Mens forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll har forutsatt at spørsmålet om forhåndslagring må heves opp på NATO-nivå, sier en sentral NATO-kilde at spørsmålet trolig blir løst mellom USA og det enkelte land.

Stridsvognsminer

Noen av de amerikanske minene i Norge er allerede fjernet. Det gjelder den type landminer som bare har mennesker som mål. Minene som er igjen, er et kombinert system som er rettet mot stridsvogner. Her virker landminene som et forsvar av de større stridsvognsminene.

Men også denne type landminer er forbudt. Men spørsmålet er når det vil skje.

Norge kan teoretisk vente med å fjerne dem inntil fire år etter at avtalen er trådt i kraft. Men avtalen slår også fast at landminene bør fjernes «så fort som mulig».

- Amerikanske tap

Et av amerikanernes hovedargumenter mot å fjerne minene, er at det kan føre til større tap av amerikanske liv i et krigssituasjon her i Norge. De mener at dette blir konsekvensen dersom de aktuelle stridsvogns-minefeltene erstattes med andre typer våpen.
- Det er nok riktig i dagens situasjon at slike miner er det mest effektive system mot stridsvogner, sier pressetalsmannen i Forsvarets overkommando, Erik Ianke, til Dagbladet.

Militært sett finnes det mange våpensystem som kan erstatte de aktuelle minene, men felles for dem er at de vil kreve både mer materiell og flere soldater. Med andre ord vil de bli betraktelig dyrere enn minene, hevder Ianke.

- Men jeg må understreke at den militære konsekvensen av å fjerne de amerikanske minene ennå ikke er utredet. Dette arbeidet er ennå helt i startfasen, sier Ianke.

UTSETTER: Parlamentariske leder Einar Steensnæs i KrF mener avtalen med USA må komme før ratifisering av mineavtalen i Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!