Stortinget i skvis: Skal unge asylsøkere få fortsette på skolen mens de venter på utsendelse?

- Jeg håper at Arbeiderpartiet lander riktig i denne saken, sier AUF-leder Ina Libak.

STØTTER: Agathe Waage, leder for Elevorganisasjonen, (t.v.) og Ina Libak, leder i AUF støtter forslaget om å . Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STØTTER: Agathe Waage, leder for Elevorganisasjonen, (t.v.) og Ina Libak, leder i AUF støtter forslaget om å . Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SV foreslår å endre loven, slik at retten til videregående opplæring for ungdom med endelig avslag på asylsøknad, gjelder fram til utsendelsesdato. Saken er blitt en nøtt for Stortinget, der utdanningskomiteen nå har utsatt konklusjonen etter innspill om fare for signaleffekt overfor andre potensielle asylsøkere.

Høy og mørk

Mona Fagerås, SV-medlem i utdanningskomiteen, håper stortingspolitikerne kan behandle saken som en utdanningssak, og ikke noe annet.

- Jeg har et inderlig håp om at behovet for å være høy og mørk i innvandringsspørsmål kunne settes til side når det gjelder akkurat denne gruppa. Vi burde kunne legge ei hånd rundt de 60-70 ungdommene det dreier seg om og si til dem at de skal få lov til å fortsette skolegangen til den dagen de sendes ut av Norge.

- Utdannelse er aldri bortkastet. Hvis vi kan være med på å gjøre dem bedre rustet før de skal tilbake til hjemlandet, så er det en god ting. Å etablere nasjonale retningslinjer er i tråd med de forpliktelsene vi har gjennom FNs konvensjoner, sier Mona Fagerås.

Ufrivillig ureturnerbare

Roy Steffensen (Frp), leder for utdanningskomiteen på Stortinget, opplyser at utgangspunktet til Frp er at de som har fått lovlig opphold i Norge og skal integreres som skal prioriteres, ikke de som skal sendes ut av landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer