Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget ikke fornøyd

Vil ha svar fra journalistene før Støre må på Kabul-høring i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møtes i formiddag for å granske svarene som tre departementer har avgitt etter terrorangrepet på Serena Hotel i Kabul 14. januar i år.

Angrepet på hotellet der utenriksminister Jonas Gahr Støres delegasjon og norske pressefolk bodde kostet åtte mennesker livet, blant dem Dagbladets journalist Carsten Thomassen.

Utenriks-, forsvars- og justisdepartementer har alle levert hver sin rapport av hendelsesforløpet, hvordan norske mydigheter taklet situasjonen og hva de gjorde for å få de to skadde nordmennene evakuert.

Ønsker bedre svar i høring

Komitéen var ikke fornøyd med rapportene og stilte en rekke nye spørsmål til statsrådenen. I går mottok komitémedlemmene svarene.

- Det er omfattende brev vi har mottatt og jeg kan ikke kommentere detaljene ennå. Men vi har tidligere sagt at vi vil avholde en høring og svarene vi nå har mottatt har ikke endret på det standspunktet. Vi har kommet fram til to datoer: 13. og 31. mars. Så er det opp til statsrådene hvilken dag de kan komme, sier saksordfører Ola T. Lånke til Dagbladet.no.  

Komitéen vil innkalle utenriksministeren, forsvarsministeren og justisministeren til høringen.

- I tillegg vil vi be journalistene som var tilstede om deres versjon av hendelsene. I første rekke vil vi be om skriftlige svar, men jeg kan ikke utelukke at vi vil be dem om å møte i høringen, sier Lånke.

GRANSKES: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget må alle svare for seg etter terrorangrepet mot Serena hotel i Kabul-angrepet 14. januar. Foto: Scanpix
GRANSKES: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget må alle svare for seg etter terrorangrepet mot Serena hotel i Kabul-angrepet 14. januar. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen av departementene ba journalistene som var tilstede på Serena Hotel om deres versjon da de utarbeidet rapportene om angrepet og evakueringen av skadde Bjørn Svennungsen og Carsten Thomassen.

Uklare detaljer

Det er imidlertid klart at komitéen ikke er fornøyd med de svarene de har fått fra de tre departementene.


- Spørsmålene vi stiller går ned på et detaljert nivå, men i en så alvorlig sak som dette mener vi det er viktig å få fram alt som kan bidra til å forklare saken, sier Lånke.

Sentralt i saken står spørsmålene: hvorfor tok det så lang tid før Carsten Thomassen ble evakuert? Og hvorfor er Afghanistan-ambassadør Jan Erik Leikvang knapt nevnt i rapportene når han er kriseleder?

Komitéen var ikke fornøyd med departementes svar da de drøftet saken for to uker siden og sendte ut en rekke nye spørsmål til de tre departementene. I tillegg har Carl I. Hagen, som sitter i komitéen sendt ut flere oppfølgingsspørsmål som regjeringen må svare på.

- Hele komitéen stiller seg bak spørsmålenen fra Frp, det var først og fremst praktiske årsaker som gjorde at komitéen utarbeidet noen spørsmål, mens Frp stilte noen flere. Det er mange detaljer som er svært viktige her, sier Lånke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media