ANMELDT: Mazyar Keshvari. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANMELDT: Mazyar Keshvari. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Stortinget kan ikke garantere at ingen andre har fiktive reiseregninger

Stortingets direktør utelukker ikke at Keshvari er den eneste som kan ha misbrukt ordningen for reisegodtgjørelse.

Stortingets administrasjon har i torsdag anmeldt Mazyar Keshvari (Frp) til politiet for mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse.

- Beslutningen om å anmelde ble tatt på bakgrunn av opplysninger som er kommet frem om Mayzar Keshvari og hans mulige misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse, sier Stortingets direktør, Marianne Andreassen til Dagbladet.

Tillitsbasert

Keshvari har ifølge Aftenposten levert udokumenterte reiseregninger for 290 000 kroner.

Systemet rundt Stortingets ordning for reisegodtgjørelse har blitt omtalt som tillitsbasert. Ifølge Andreassen innebærer dette at de følger statens regelverk med samme dokumentasjonskrav, der eiseregninger blir kontrollert opp mot bilag (herunder kvitteringer), satser og summen på selve regningen.

- Samtidig er det å være stortingsrepresentant et verv, hvor den enkelte representant gjennom valg har fått tillit fra sine velgere til å utøve rollen. Det betyr at representantene ikke er ansatt på Stortinget. Det er opp til den enkelte representant hvordan man forvalter tilliten man har fått fra velgerne, sier Andreassen.

Grundig gjennomgang

- Kan Stortinget garantere at ingen andre representanter enn Keshvari har fått utbetalt penger for reiser og utlegg som ikke er reelle?

- Nei, det kan vi ikke garantere.

- Når vi ser at systemet blir misbrukt er det åpenbart at vi må ta en grundig gjennomgang for å vurdere endringer i regelverket, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen som nå tar nå et initiativ til å gå gjennom regelverket for reisegodtgjørelser.

På spørsmål om Stortinget nå ser på andre representanters reiseregninger og utlegg for å kontrollere at ikke flere har fått penger de ikke har krav på, svarer Andreassen at dette er det for tidlig å si noe om per nå.

- Alvorlig sak

Siden høsten 2016 har Stortinget utbetalt penger til den profilerte Frp-politikeren Mazyar Keshvari for å dekke en rekke reiser som ikke har funnet sted, ifølge Aftenposten.

Keshvari har selv beklaget at han har levert inn feilaktige reiseregninger og er sykmeldt. Ifølge hans advokat jobbes det nå iherdig med å få klarhet i hvor mye penger Keshvari skylder Stortinget.

- Dette er en alvorlig sak. For å få brakt på det rene hva som har skjedd i denne saken er det viktig at politiet setter i gang en etterforskning. Samtidig ønsker vi å komme til bunns i om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier Andreassen.

Keshvaris advokat, Arve Lønnum, er orientert om anmeldelsen.

Trekker seg

Tidligere i dag ble det kjent at Keshvari trekker seg for leder av Oslo Frp.

Internt i partiet skal det over tid ha vært kjent at Keshvari ikke ønsket gjenvalg som leder i Oslo Frp.

- Det er helt uavhengig av saken om reiseregninger at Keshvari har varslet Oslo Frp om at han ikke tar gjenvalg som leder, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, til Dagbladet.