Stortinget krever nye SSB-svar fra Jensen: - Ikke betryggende

Finansminster Siv Jensens 59 sider lange svar, var ikke nok til å forsikre kontroll- og konstitusjonskomiteen om at hun har sitt på det tørre i SSB-striden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag leverte Finansdepartementet og Siv Jensen et 59 sider langt svar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, hvor hun punktvis leverer sin versjon av hva som skjedde i den betente striden som endte med SSB-sjef Christine Meyers avgang tidligere i år.

Ikke beroliget

Kontroll- og konstitusjonskomiteen slår seg imidlertid ikke til tro med svarene fra finansministeren.

I et møte tirsdag ettermiddag ble komiteens medlemmer enige om å sende nye tilleggspørsmål til Jensen etter et møte onsdag ettermiddag.

- Ved første gjennomlesing er det ingenting som tyder på at kontrollkomiteen har grunn til å stille sin bekymring i bero, sier SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

Jensens svar til kontrollkomiteen kommer etter at medlemmene i komiteen valgte å stille henne seks skriftlige spørsmål for en drøy uke siden.

- Det er et grundig, men veldig ordrikt svar. Mange ting svarer hun veldig rundt på, hun svarer ikke direkte, og det er ikke veldig betryggende. Det blir ikke færre spørsmål etter dette, det blir flere, sier han.

Meyer har for eksempel hevdet at Finansdepartementet prøvde å presse henne til å ikke flytte på innvandringsforskeren Erling Holmøy i den planlagte omorganiseringen av forskningsavdelingen i SSB.

Innblanding

Dette oppfattet Meyer som utilbørlig innblanding i en personalsak.

Departementet bekrefter langt på vei historien.

«Det ble fra departementet reist spørsmål om nøkkelpersonell for de to nevnte modellene kunne bli værende i forskningsavdelingen», skriver Jensen i redegjørelsen, hvor finansdepartementet innrømmer at innvandringsforskeren Erling Holmøys navn ble nevnt sammen med to andre forskere i telefonsamtalen.

- Det virker som om finansministeren synes det er uproblematisk å blande seg inn i enkeltpersoners arbeidsforhold. Det må i så fall begrunnes mye bedre enn hun her har gjort. Et annet spørsmål er vurderingen av om SSB-direktøren har et tillitsforhold til ministeren, samt at det fortsatt også er uklarheter om tidsrekkefølgen på mandatet til statistikklovutvalget, sier Fylkesnes.

Uklart om mandat

En sentral del av begrunnelsen for at Jensen skal ha mistet tillit til Meyer som SSB-sjef er nemlig at Meyer skal ha trosset advarsler fra departementet, og begynt å gjøre omorganiseringer i forskningsavdelingen i SSB denne høsten uten å ta hensyn til statistikklovutvalgets arbeid som gikk parallellt.

Denne forklaringen stilles det nå spørsmål ved, etter at flere av medlemmene i statistikklovutvalget nylig slo fast overfor VG at det ikke lå i det opprinnelige mandatet å vurdere forskningsavdelingen.

Det ble først en tydelig del av mandatet etter at bråket med SSB-sjefen kulminerte noen dager før Meyers avgang i november, hevder utvalgets leder i VG.

Den versjonen tilbakeviser Jensen i sitt svar.

«I mandatet står det bl.a. at utvalget skal vurdere om det fortsatt skal være en lovpålagt oppgave for SSB å utnytte statistikken til analyse og forskning», skriver Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer