Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget løfter pensjonene

Stortinget vil overkjøre regjeringen i trygdeoppgjøret ved å øke pensjonene med flere hundre millioner mer enn regjeringen går inn for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

700.000 alderspensjonister og 300.000 uførepensjonister vil få mer penger enn regjeringen vil gi. Frp, Ap, SV og Sp sier nei til tilbudet på til sammen 4,73 prosent, som består av 4 prosent lønnsøkning samt betaling for etterslep fra 2001 og 2002.

Det hjelper ikke at tilbudet ifølge arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H) ville gjøre pensjonistene til årets lønnsvinnere.

-Det er ingen tvil om hvem som er vinnerne i årets lønnsoppgjør. Pensjonistene er de store vinnerne, sa Norman på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Han advarer Stortinget mot å opptre som appellinstans for forhandlinger. Men opposisjonen lar seg ikke skremme.

Ap beklager

- Vi er skuffet. Regjeringen følger ikke opp løftene til pensjonistene. Vi beklager at regjeringen har valgt ikke å følge Stortingets føringer. Den påfører seg selv et helt unødvendig nederlag, og den har skapt unødig mye usikkerhet for pensjonistene, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Han får følge av SVs nestleder, Øystein Djupedal.

- Det er provoserende at regjeringen utfordrer Stortinget på denne måten. Statsministeren ber om å bli overkjørt, sier Djupedal.

500 millioner

Fordi 1 million nordmenn mottar en eller annen form for trygd, vil en økning av grunnbeløpet i Folketrygden (G) på 0,1 prosent fra 2002 til 2003 koste 143 millioner kroner i 2003 og 215 millioner kroner i 2004.

- Dette er ikke et argument for ikke å gi pensjonistene det de bør ha og fortjener. Men det er et argument for ikke å løfte pensjonene enda mer, mener Victor Norman.

Regjeringen forslår at lønnsøkningen for pensjonister og trygdede skal være på 4 prosent, mens det i budsjettet legges til grunn en lønnsøkning i samfunnet på 4,5 prosent. Dette tallet skal korrigeres for særskilte forhold, særlig det gode læreroppgjøret.

Ap og SV aksepterer derfor at økningen skal settes til 4,4 prosent, med virkning fra 1. mai i år. Også Frp og Sp vil øke pensjonene.

Regjeringen vil derimot heve tillegget først fra årsskiftet om lønnsveksten i 2003 tilsier det. Ifølge Ap taper pensjonistene rundt 500 millioner kroner på dette.

Ap vil til uka legge fram sitt alternative budsjett, og Stoltenberg forsikrer at det er inndekning for de 500 millionene som partiet vil gi til pensjonistene

Overraskende

- Det er overraskende at regjeringen ikke har tatt inn over seg at det er flertall i Stortinget for en større økning av pensjonene, sier leder Arnt Hole i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til NTB.

FFO er sammen med Norsk Pensjonistforbund og LO statens motparter i trygdeoppgjøret.

Regjeringen foreslår å øke grunnbeløpet med 2.374 kroner, slik at grunnbeløpet fra 1. mai blir på 56.544 kroner. FFO reagerer på at vedtatte etterreguleringer blir fremstilt av regjeringen som påplussinger i tilbudet.

- Dette er manipulering med tall. Statens reelle tilbud er på 4 prosent, sier Arnt Hole i FFO.

Finansdepartementet sier trygdeoppgjøret vil gjøre det nødvendig med utgiftsreduksjoner på 329 millioner kroner for ikke å svekke balansen i revidert nasjonalbudsjett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media