SV-forslag:

- Stortinget må bestemme om Norge skal gå til krig

SV fremmer et grunnlovsforslag som skal sikre at norsk deltakelse i internasjonale operasjoner må forankres i Stortinget. Sist gang Norge gikk til krig skjedde det etter telefonsamtaler og SMS-er.

OVER TELEFONEN: Daværende statsminister Jens Stoltenberg besøkte de norske mannskapene som bidro i NATO-operasjonen i Libya. Avgjørelsen om å gå til krig ble tatt uten at Stortinget ble involvert og offentlig debatt, det vil SV endre på. Foto: Tore Meek / Scanpix
OVER TELEFONEN: Daværende statsminister Jens Stoltenberg besøkte de norske mannskapene som bidro i NATO-operasjonen i Libya. Avgjørelsen om å gå til krig ble tatt uten at Stortinget ble involvert og offentlig debatt, det vil SV endre på. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Libya-krigen er et godt eksempel på en beslutning som altfor få ble involvert i. SV mente allerede da at saken burde bli tatt opp i Stortinget. Man trenger den åpne debatten og en anledning til å tenke seg om og teste argumenter, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV fremmer nå et grunnlovsforslag som skal sikre at beslutninger om å delta i internasjonale operasjoner må fattes av Stortinget. I dag kan regjeringen ta den beslutningen suverent - uten en gang å ha flertall på Stortinget.

«Rikets forsvarsmakt må ikke brukes utenfor rikets grenser uten Stortingets samtykke, med mindre det er tvingende nødvendig for å forsvare landet», heter det i grunnlovsforslaget, som tidligst kan vedtas av neste Storting etter 2021.

Støres telefoner

Da Norge sendte bombefly for å delta i den internasjonale operasjonen i Libya ble Stortinget informert ved at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) satte seg ned med mobilen.

Tidlig på morgenen lørdag 19. mars 2011 ringte Støre partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Dagfinn Høybråten (KrF) og fortalte at regjeringen i løpet av natta hadde bestemt seg for å sende norske kampfly for å delta i bombingen av Libya, avslørte Aftenposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer