Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk våpeneksport:

Stortinget-nei til stans av våpeneksport: - En stor skam

Norge fortsetter å selge utstyr til militært bruk til Saudi-Arabia og koalisjonen som kriger i Jemen.

NYTT ANGREP. Røyken stiger opp over Jemens hovedstad, Sanaa, som har opplevd voldsom krig siden våren 2015. Mer enn 10 000 mennesker er drept, de fleste sivile. Norge selger militært utstyr til flere av landene som deltar i krigen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
NYTT ANGREP. Røyken stiger opp over Jemens hovedstad, Sanaa, som har opplevd voldsom krig siden våren 2015. Mer enn 10 000 mennesker er drept, de fleste sivile. Norge selger militært utstyr til flere av landene som deltar i krigen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flertall i Stortinget sa onsdag nei til SV-forslaget om å stanse norsk våpeneksport til alle land som er med i den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen, der krigen har herjet siden våren 2015.

- Jeg synes det er en stor skam at flertallet i Stortinget ikke kunne støtte det forslaget som ble lagt fram. Her burde stortingsflertallet lyttet til alle som krevde endringer. I stedet feiger de ut. Uansvarlig og uforståelig, sier Gina Barstad, vararepresentant til Stortinget fra SV, til Dagbladet.

- Ikke overrasket

Barstad viser til de mange angrepene på sykehus, skoler og sivile hjem i en krig der de fleste som er drept er sivile mennesker. Barstad hadde ventet at Stortinget ville gå inn for å stanse salg av forsvarsmateriell til Saudi-koalisjonen.

Slik gikk det ikke. Alle partiene, utenom SV og KrF valgte å la eksporten fortsette.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Hvis det stemmer at Stortinget ikke vil utrede eksportkontrollregelverket i Norge, er det synd, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors, og utdyper:

- Røde Kors mener det er helt nødvendig med tydelig bestemmelser i vårt eksportkontrollregelverk som forbyr salg av våpen og ammunisjon til land som bruker dette til å begå krigsforbrytelser.

Kalde krigen-regler

Harlem peker på at regelverket i dag stammer fra 1987 - og den kalde krigen.

- Verden ser annerledes ut nå. Vi mener det må innføres skjerpede krav. Norge har internasjonale forpliktelser. Stortinget har i dag ikke satt noen begrensninger i loven på når regjeringen skal avslå eksportlisens, sier Harlem.

I 2016 tok Røde Kors initiativ til at Stortinget skulle be regjeringen utrede tydelige forbudsbestemmelser i eksportkontrollregelverket i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

- Det ble ingen utredning fra regjeringen sin side, bare synsing. Det er derfor synd at Stortinget ikke nå følger opp sitt tidligere vedtak, understreker Harlem.

Emirat-stopp

Den 3. januar ble klart at Norge stopper salg av såkalt A-materiell til De forente arabiske emiratene, av frykt for at ammunisjon eller annet norskprodusert utstyr kunne havne i den blodige borgerkrigen i Jemen.

Barstad mener det er viktig å huske at også annet materiell, som ikke er våpen, men B-materiell, også kan brukers i krigføringen i Jemen.

- Da det i januar ble bestemt at salg av våpen til Emiratene skulle stanses, var det bare et første skritt på veien. Det er ikke godt nok, sier Barstad, som vil ha en granskning av eksporten av både A- og B-materiell til partene som er med i konflikten i Jemen.

Hun mener som Harlem at eksportkontrollregelverket må skjerpes, og vil ha mer åpenhet rundt norsk våpeneksport.

- Vi må og få vite hva norske myndigheter gjør for å hindre at våpen blir brukt til krigsforbrytelser, sier Barstad.

- Mørkt kapittel

Også Redd Barna og Changemaker er opprørte over utenrikskomiteens innstilling. Organisasjonene mener flertallet (Ap, Sp, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet) har satt butikk foran etikk

- Vi er rett og slett ekstremt skuffet over at flertallet i utenrikskomiteen har valgt å stå i veien for en ansvarlig norsk våpeneksport. De kunne ha stanset eksporten til land som bomber skoler og dreper barn, men de valgte å fortsette salget til krigsforbrytere, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for seksjon politikk og samfunn i Redd Barna.

- SV og Krf er de eneste som tar Norges ansvar som eksportør av militært materiell til landene som kriger i Jemen på alvor, ved å gå inn for full stans. Det samme kan ikke sies om Ap, som viser at de gjerne kan kritisere regjeringen. Når det kommer til handling er det mer retorikk enn reell politikk. AP blir ikke med på et eneste forslag som kan styrke kontrollen på norsk militæreksport, sier leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold.

Vil ha tydeligere krav

Det er ikke første gang at Norge har stoppet eksport av A-materiell til Emiratene, slik de gjorde i januar i år. Grunnet uklart regelverk stoler heller ikke Harlem på den midlertidige stansen.

- Det kan jo opphøre igjen. Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi mener at det er helt avgjørende at Stortinget setter tydeligere vilkår. Vi trenger at Stortinget setter tydeligere krav, sier Harlem, som også mener Stortinget må innføre sterkere krav når det gjelder eksport av B-materiell.

Les også Dagbladets tidligere saker:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!