Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget og Slottet kan rase sammen

Hvis det kommer et kraftig jordskjelv.

KAN RASE: Stortinget bør sikres, mener ingeniør. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KAN RASE: Stortinget bør sikres, mener ingeniør. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Stortinget og Slottet kan rase sammen hvis det kommer et kraftig jordskjelv, mener Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

- Både Stortinget og Slottet kan rase sammen hvis det kommer et nytt jordskjelv like sterkt som det som rammet Oslo i 1904, sier sivilingeniør Øystein Løset i RIF til Dagsavisen.

Det er kun bygg som er oppført etter 2005 som er sikret mot jordskjelv i Norge. RIF innser at det er en uoverkommelig oppgave å sikre samtlige bygg fra før 2005. Derfor bør man konsentrere seg om de viktigste byggene, mener RIF.

- Etter et stort jordskjelv er det avgjørende at en del samfunnsfunksjoner fortsetter å fungere. Derfor må sykehus, brannstasjoner, redningssentraler, kraftforsyning og også Stortinget og regjeringskontorer tåle jordskjelv, sier Løset.

Kommunal- og regionaldepartementet svarer at det blir for dyrt og omfattende å innføre statlige pålegg om jordskjelvsikring av slike bygg. En sikring må i stedet være noe den enkelte byggeier tar initiativ til, mener departementet.

Forsker Hilmar Bungum ved jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller mener imidlertid at det kan være veldig fornuftig å sikre også eldre bygninger mot jordskjelv.

- Vi har små jordskjelv i Oslo-området hele tiden. Det kan drøye 200 år til det neste store skjelvet, men det kan også komme i morgen, sier han.

Stortinget ble tatt i bruk i mars 1865. Bungum skriver i en artikkel i oktoberutgaven av «Bulletin of the Seismological Society of America» at bygget kom seg velberget gjennom skjelvet 23. oktober for snart 105 år siden. Dette skjelvet hadde en styrke på 5,4 på Richters skala, ifølge Norsar-forskeren. Neste skjelv kan bli enda sterkere, tror han.(NTB)


BØR SIKRES: Slottet, som her troner over statsminister Jens Stoltenberg. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BØR SIKRES: Slottet, som her troner over statsminister Jens Stoltenberg. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media