Stortinget orientert om «norske terrorister»

I et hemmelige Stortingsmøte ble norske topp-politikere orientert om potensielle navngitte islamistiske terrorister i Norge.

FRYKTER TERROR:  Norske myndigheter frykter at norske statsborgere som kriger sammen med al-Qaida i Syria skal komme hjem og utføre terrorattentater i Norge. Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget er nå orientert om navnene på mulige islamske norske terrorister. Dette bildet er at tatt av opprørere som snikskytter i den syiske byene Aleppo sist fredag. Foto: Javier Manzano /  AFP PHOTO
FRYKTER TERROR: Norske myndigheter frykter at norske statsborgere som kriger sammen med al-Qaida i Syria skal komme hjem og utføre terrorattentater i Norge. Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget er nå orientert om navnene på mulige islamske norske terrorister. Dette bildet er at tatt av opprørere som snikskytter i den syiske byene Aleppo sist fredag. Foto: Javier Manzano / AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Grete Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterte på et hemmelig møte i Stortinget den 1. oktober om den økende terrorfaren i Norge. Flere potensielle islamistiske terrorister ble navngitt.

Kilder som var til stede da Den utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om terrorfare i Norge, bekrefter overfor Dagbladet at frykten for et terrorangrep fra ekstreme islamister aldri har vært større i Norge enn den er i dag.

Dagbladet får opplyst at ministerne hadde med seg ledelsen i både PST og forsvarets E-tjeneste under den hemmelige orienteringen. Også Nasjonal Sikkerhetsmyndighet skal ha vært til stede da Faremo og Strøm-Erichsen i detalj orienterte om terrorfaren.

Hemmelig orientering
Samtlige deltakere på orienteringsmøtet måtte legge fra seg mobiltelefonen og annet elektronisk utstyr, før de fikk være med på det hemmelige møtet.

Overraskelsen skal ha stor da ministerne fortalte om flere navngitte personer som de hemmelige tjenestene mener er potensielle terrorister.

Dagbladet er kjent med flere av navnene Stortings-representantene fikk opplysninger om.

Under tidligere orienteringer skal det aldri ha blitt gitt opplysninger om navngitte personer.

40 mulige terrorister
Totalt skal det i følge opplysningene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Forsvarets Etterretningstjeneste (E-tjenesten) og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) være i overkant av 40 personer i Norge som blir sett på som mulige og farlige terrorister. Disse mennene oppholder seg i Norge, men flere av dem reiser mye til konfliktområder.

HARDE KAMPER:  En opprører i kamp i Aleppos gater på lørdag. Foto: AP
HARDE KAMPER: En opprører i kamp i Aleppos gater på lørdag. Foto: AP Vis mer

Flere etniske grupperinger er blant disse vel 40 potensielle islamistiske terroristene.

En håndfull har etnisk norsk opprinnelse, men har konvertert til Islam. De andre skal være av forskjellig etnisk opprinnelse. Noen av dem har norsk statsborgerskap, andre har av forskjellige årsaker fått innvilget oppholdstillatelse i Norge.

Dagbladet får opplyst at Stortingsrepresentantene ble orientert om etniske afghanere, pakistanere, irakiske kurdere og somaliere. Det skal også være menn som har etnisk opprinnelse fra Tunisia og Algerie blant de ekstreme islamistene norske myndigheter frykter skal begå terrorhandlinger i Norge.

Overvåkes
- Vi ble orientert om at disse miljøene blir nøye overvåket. Flere av dem skal ha direkte kontakt med al-Qaida grupper, sier en som var til stede på det hemmelige møtet i Stortinget.

Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for forsvarets E-tjeneste, bekreftet i forrige uke overfor NRK Dagsrevyen, at minst sju norske statsborgerne opererer sammen med al-Qaida i Syria.

Dagbladet kjenner identitet til flere av disse. Noen av dem ble også navngitt, da statsrådene Faremo og Strøm-Erichsen orienterte Den utvidede utenriks- og forsvarskomité om den økende terrorfaren i Norge.

På spørsmål fra en av Stortings-representantene om hvorfor ikke disse potensielle terroristene ble arrestert, skal svaret ha vært at myndighetene har større nytte av å følge dere bevegelser, enn å pågripe dem nå.

Far og sønner
Blant de som i dag kjemper sammen med al-Qaida er en far og hans to sønner med norsk statsborgerskap. Dagbladet har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med mennene - som ikke har etnisk norsk opprinnelse.

SNIKSKYTTERE:  Opprørere på en vaktpost i Maaret al-Numan i Idlib-provinsen nord-vest i Syria. AFP PHOTO/HERVE BAR
SNIKSKYTTERE: Opprørere på en vaktpost i Maaret al-Numan i Idlib-provinsen nord-vest i Syria. AFP PHOTO/HERVE BAR Vis mer

Tidligere har Aftenposten meldt at også Arfan Bhatti skal oppholde seg i Syria. Etter hva Dagbladet kjenner til er Bhatti i Pakistan, men skal være på vei til Syria.

En annen som hevder at han sloss i Syria er Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. I følge hans egen facebook-side er han i det borgerkrigsherjede landet.

Ved siden av de ekstreme islamistene som reiser til Syria, følger norske myndigheter nøye med på somaliere som reiser til Afrika for å kjempe sammen med terrorgruppa Al-Shabaab.

PST og E-tjenesten frykter at de som i dag har reist til Syria for å kjempe sammen med al-Qaida skal komme tilbake og få lederposisjon i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

- Frykten er at disse edsvorne islamistene med blod på hendene skal komme tilbake til Norge og få en høy status i miljøene, får Dagbladet opplyst.

Nært samarbeid
Selv om PST har ansvaret for å sikre Norge mot terror i Norge, og E-tjenesten sikrer norske interesser i utlandet, samarbeider de to tjenestene i dag tettere enn noengang.

På det hemmelige møte i Stortinget 1. oktober i år, ble det gjort klart at E-tjenesten låner ut ressurser til PST. Tidligere skal PST ikke hatt kapasitet til å overvåke mer enn en håndfull av de potensielle terroristene. Mannskaper og ressurser som skal være utlånt fra E-tjenesten skal i dag jobbe under PSTs juridiksjon.

ORIENTERTE:  Justisminister Grete Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterte Stortinget om terrorfaren i et hemmelig møte på Stortinget.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ORIENTERTE: Justisminister Grete Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterte Stortinget om terrorfaren i et hemmelig møte på Stortinget. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Flerre av de Dagbladet har snakket med, sier rett ut at norske myndigheter bruker forholdsvis små ressurser på terrorfaren som er økende mot Norge.

Store forandringer
I løpet av få år har det ekstreme islamistiske miljøet i Norge forandret seg. Tidligere holdt etniske grupperinger sammen.

I dag tyder mye på at det ikke er etnisitet som er viktig. Derimot er det lojaliteten til profeten og hatet mot de vestlige verdier som er viktig.

Norske myndigheters mareritt er at de «norske» islamistene som i dag kjemper sammen med al-Qaida i Syria skal komme hjem, og påvirke unge islamister til å utføre terrorhandlinger på norsk jord.

Advarte
I vinter konkluderte PST slik i sin trusselvurdering:

«Ekstrem islamisme vil fortsatt utgjøre den største terrortrusselen for Norge i 2012. Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende. Lederskikkelser i miljøene kan utnytte dette til å etablere celler eller grupper i Norge som har til hensikt å planlegge voldelige aksjoner. Norge fremstår som sentralt i fiendebildet til enkelte av disse lederne. Personene i de ekstreme islamistiske nettverkene er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter. Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet. Samtidig kan trusselaktører gjennomføre voldelige handlinger uavhengig av slike reiser.»

Den vurderingen skal i dag være skjerpet.

TERROR:  Syriske opprøere og internasjonale terrorister - blant annet al-Qaida - har kontrollover deler av Syria. Norske islamister kjemper sammen med opprørerne. Foto: Tauseef Mustafa / AFP PHOTO/
TERROR: Syriske opprøere og internasjonale terrorister - blant annet al-Qaida - har kontrollover deler av Syria. Norske islamister kjemper sammen med opprørerne. Foto: Tauseef Mustafa / AFP PHOTO/ Vis mer
PÅ VEI: Arfan Bhatti skal være på vei fra Pakistan til Syria. Rundt 20 nordmenn slåss nå sammen med opprørerne og al-Qaida mot regimet til president Bashar Hafez al-Assad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ VEI: Arfan Bhatti skal være på vei fra Pakistan til Syria. Rundt 20 nordmenn slåss nå sammen med opprørerne og al-Qaida mot regimet til president Bashar Hafez al-Assad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer