Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget på TV-skjermen

Torsdag kveld skjer en nyskapning i norsk stortingshistorie. Da kan fjernsynsseerne følge med på en to timers politisk debatt mellom statsministeren og de parlamentariske lederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper det blir en mer direkte og mer avklarende debatt, hvor vi kan få satt hverandre på prøve i større grad enn vanlig, sier Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland.

I et avisinnlegg i sommer lanserte Jagland ideen om en politisk redegjørelse fra statsministeren, etterfulgt av en stortingsdebatt. Torsdag blir ideen til virkelighet. Statsminister Kjell Magne Bondevik får 25 minutter til å snakke om regjeringens hovedlinjer, og deretter får de parlamentariske lederne holde innlegg på fem minutter hver. Det er satt av mye tid til korte replikker og svarreplikker. Debatten blir sendt direkte på NRK 2 fra klokka 19.30.

Lite avklarende

Thorbjørn Jagland mener de vanlige stortingsdebattene ofte er kjedelige.

- Man har god tid til å vri seg unna. Debatten er lite avklarende, det blir mer av et teater enn av en virkelig debatt, sier han.

Eks-statsministeren håper den nye debattformen blir mer spennende.

- Jeg forventer at debatten vil dreie seg om hovedsakene i norsk politikk, hvor partiene klargjør sine alternativer. Det kan bli en debatt om rikets tilstand, uavhengig av budsjettsituasjonen. Europa-politikk, sysselsetting og velferd vil stå sentralt.

Framtidsrettet

- Vi håper på en aktuell, levende og framtidsrettet debatt, sier stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

Stortinget har selv vært interessert i å få debatten tv-overført, for å øke interessen for politikk blant folk flest. Det er årsaken til at debatten blir holdt på kveldstid.

Kirsti Kolle Grøndahl forsikrer at hun vil lede debatten på vanlig parlamentarisk vis, ikke stille egne spørsmål slik tv-programlederne gjør. I motsetning til i vanlige stortingsdebatter er det ikke fritt fram for enhver til å ta ordet. Bare de parlamentariske lederne slipper til, ved siden av Bondevik: Thorbjørn Jagland (Ap), Carl I. Hagen (Frp), Einar Steensnæs (KrF), Jan Petersen (H), Johan J. Jakobsen (Sp), Kristin Halvorsen (SV) og Gunnar Kvassheim (V).

Replikkene, som er tidsbegrenset til 1 minutt, er fordelt etter partienes størrelse. Ap har ni replikker, Frp, KrF og Høyre seks, og Sp, SV og Venstre har fire hver.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media