Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrevisjonen

Stortinget samlet til hemmelig terrorsikring-møte. Måtte legge mobilen utenfor

Pressen ble holdt unna, og hemmeligholdet får kritikk.

HEMMELIG MØTE: Stortinget er i dag samlet til lukket møte om terrorsikring. Hemmeligholdet møtes med kritikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HEMMELIG MØTE: Stortinget er i dag samlet til lukket møte om terrorsikring. Hemmeligholdet møtes med kritikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er det ingen adgang for pressen, trekk ned i vandrehallen, var den klare beskjeden NTB fikk noen minutter før møtet startet i Stortingets kinosal klokken 8 mandag. Samtidig fikk stortingspolitikerne som deltar på møtet, beskjed om å legge fra seg mobiltelefonene sine utenfor møtelokalet.

Det var ventet at det hemmelige møtet ville vare et par timer, og mandagens ordinære stortingsmøte starter klokken 10.

Saken som skal behandles på det lukkede møtet, er den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen, som slår fast at politiet og Forsvaret, verken sammen eller hver for seg, er i stand til å beskytte viktige bygg og anlegg i en trusselsituasjon.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har holdt både en åpen og en lukket høring om saken og levert en åpen og en hemmelig innstilling.

Med til historien hører en langvarig krangel mellom Stortinget og regjeringen, som ikke ville frigi Riksrevisjonens sammendrag som var laget for å kunne offentliggjøres.

- Tråkke over grense

Forsvarsdepartementets hemmelighold er blitt kritisert, og det ble derfor forsøkt å få vedtatt en særlov i Stortinget for å få avgradert dokumentene. Takket være KrF unngikk regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet dette.

- KrF mente at sammendraget burde vært offentliggjort. Men det vil være å tråkke over en grense dersom Stortinget offentliggjør gradert informasjon mot regjeringens vilje, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan i kontrollkomiteen til NTB mandag.

Å lage en særlov og dermed sette sikkerhetsloven til side, ville vært i strid med prinsippet om at den som utsteder informasjonen, skal ta stilling til gradering, mener han.

- Dersom Stortinget skal ta eierskap over hemmeligstemplede regjeringsdokumenter, kan resultatet bli mindre åpenhet og ikke mer. Utøvende makt må ha tillit til at Stortinget behandler informasjon korrekt. Kun da kan Stortinget utøve sin viktige kontrollfunksjon, sier Grøvan.

- En skam

Det hemmelige dokumentet som Stortinget drøfter mandag, er tidligere publisert av Dagens Næringsliv.

Hemmeligholdet har fått kritikk også fra riksrevisor Per-Kristian Foss. Han har overfor DN gitt uttrykk for at Forsvarsdepartementet i denne saken har brukt sikkerhetsloven «på en måte som var mer tjenlig for å forsvare departementets og Forsvarets forsømmelser enn å forsvare noe som gjaldt rikets sikkerhet».

Foss får mandag full støtte fra Aftenposten på lederplass.

- Det er ikke rikets sikkerhet regjeringen primært vil beskytte. Det er seg selv, heter det.

Avisen mener statsminister Erna Solbergs (H) regjering med denne saken bryter åpenhetsringen etter 22. juli-angrepet.

- Det er en skam for Solberg-regjeringen, skriver Aftenposten.

Den åpne innstillingen i saken skal debatteres i Stortinget tirsdag.

(NTB)

Hele Norges coronakart