Stortinget setter prisrekord - 200.000 kroner kvadratmeteren

Stortinget betaler 200.000 kroner kvadratmeteren når de pusser opp kontorbygget i Prinsens gate 26.

Nesten alt skal bort: Oppussingen blir en dyr og omfattende affære. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Nesten alt skal bort: Oppussingen blir en dyr og omfattende affære. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Både Halvorsens Conditori og stortingsrepresentantene har måttet flytte ut av de tradisjonsrike lokalene i Prinsens gate 26 i Oslo når Stortinget rehabiliterer naboeiendommen på den andre siden av Wessels plass.

Når alle kommer tilbake i 2018 kan de glede seg over å holde til i Norges desidert dyreste næringseiendom, skriver Finansavisen mandag.

Høy prislapp Oppussingen av den 7.000 kvadratmeter store bygningen skal nå koste hele 1,45 milliarder kroner inkludert post- og varemottak under bakken. Prisen tilsvarer over 200.000 kroner pr. kvadratmeter, mens oppføring av splitter nye kontorbygg fra bunnen normalt koster 20.000 kroner meteren.

De høye kostnadene har sammenheng med at fasaden både er svak og verneverdig samtidig som alt innvendig må ut slik at innmaten blir splitter ny. Det er montert 130 tonn stål for å forsterke fasaden og tak over tak. Samlet volum av fjell og løsmasser som skal ut er 23.000 kubikkmeter tilsvarende nær 5.000 lastebillass.

Mange utfordringer - Grunnen til at prisen blir så høy er at mye av Stortingets bygningsmasse ligger på alunskifer som ekspanderer når det kommer i kontakt med luft. Det har medført store setningsskader og man har måttet grave to etasjer ned i bakken for å få ut dette, sier direktør Ida Børresen på Stortinget til Finansavisen.

- Dette startet som et vanlig rehabiliteringsprosjekt, og man så ikke for seg hvor stort dette ville bli. Det ene tok det andre og deretter kom kravet om at fasaden måtte stå urørt. Etter mye frem og tilbake ble det besluttet å bygge et nytt hus bak den opprinnelige fasaden for å få et bygg som kunne stå ordentlig og romme nesten dobbelt så mange kontorplasser som det gamle bygget, forteller Børresen.

Fortsatt er det langt fra sikkert at prisen stopper på 1,45 milliarder kroner.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år