Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når snart millionen:

Stortinget sier ja til økt lønn, men vil ikke betale for parkering

Samme dag som stortingsrepresentantene bevilger seg selv lønnsøkning, stemmer flertallet imot forslaget fra SV om å innføre gebyr for betaling i stortingsgarasjen.

Godtgjørelsen nærmer seg millionen for landets stortingsrepresentanter.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Godtgjørelsen nærmer seg millionen for landets stortingsrepresentanter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne tok ordet da innstillingen fra presidentskapet om stortingsrepresentantenes godtgjørelse ble tatt opp til behandling i dag.

Når Stortinget senere i dag går til votering, vil forslagene fra de tre partiene som alle vil begrense lønnsøkningen til representantene, bli avvist. Som vanlig vil Stortinget i stedet følge anbefalingen fra sin egen lønnskommisjon.

Øker lønna

Det innebærer en lønnsøkning på 2,8 prosent - i tråd med rammene i lønnsoppgjøret. Men i rene kroner og øre vil representantene få langt mer enn vanlige arbeidstakere kan vente seg. Lønnsøkningen blir nemlig på 26.000 kroner til 954.602 kroner.

- De siste ti årene har representantenes godtgjørelse økt med over 250.000 kroner. Til sammen har en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn økt med 130.000 kroner, sa SVs Kari Elisabeth Kaski i sitt innlegg i stortingssalen.

MDGs Per Espen Stoknes slo fast at nok er nok, mens Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa det slik:

- Det er få forunt å vedta sin egen lønn og sine egne privilegier og kunne sende regninga til fellesskapet. Men det er det vi på Stortinget i praksis gjør i dag.

Ikke parkeringsavgift

Stortingsflertallet vil torsdag også avvise forslaget fra SV om å innføre et gebyr på parkering i stortingsgarasjen. Det innebærer at stortingsrepresentantene får fortsette å parkere gratis, i en by der dette blir stadig dyrere for folk flest.

– I forbindelse med «Bilfritt byliv»-prosjektet forsvinner mange parkeringsplasser i sentrum. Når det i tillegg kommer mange andre restriksjoner for bilkjøring, så bør dette også gjelde for stortingsrepresentantene, sa Kaski til Aftenposten da hun lanserte forslaget.

SV viser til at det koster fra 23.000 til snaut 40.000 kroner i året å leie plass i parkeringshus i nærheten av Stortinget.

Presidentskapet og dermed også stortingsflertallet, oppgir representantenes sikkerhet som en av grunnene til at de er nødt til å bruke bil.

– For noen stortingsrepresentanter kan endret trusselbilde være grunn til å benytte bil, og enkelte representanter anbefales av sikkerhetsmessige hensyn å unngå offentlig transport, skriver presidentskapet i sin innstilling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media