Stortinget sier ja til videoovervåking

Stortinget vil at Storebror skal se deg. Et flertall på Stortinget sier ja til at Oslo-politiet får gjennomføre et prøveprosjekt med videoovervåking i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne prioriterer folks sikkerhet framfor personvern i dette spørsmålet, viser en spørrerunde som Dagsavisen har foretatt.

Ifølge visepolitimester Roy Henry Nilsen i Oslo undersøker politiet nå mulighetene for et prøveprosjekt der politiet samarbeider med statlige etater som allerede har overvåkingskameraer rettet mot offentlige steder. NSBs kameraer på Oslo Sentralstasjon er blant overvåkingssystemene som politiet ønsker å koble seg til.

- Det er Justisdepartementet som bestemmer hvilke metoder som skal tillates brukt. Vi utreder nå hvilke muligheter som finnes og håper å ha rammene for prosjektet klart i slutten av august. Dersom departementet ikke tillater at vi får benytte andre etaters overvåkingskameraer, må vi drive det som et rent politiprosjekt, noe som vil innebære innkjøp av videokameraer og fordre økt tilgang på ressurser, sier Nilsen til Dagsavisen.

Han påpeker at alle vet at overvåking er i bruk i dag - blant annet på t-banen, togperronger, i og utenfor kjøpesentre, i banker, postkontorer og på flyplasser.

- Noe av kritikken mot at politiet skal ta i bruk kameraene, er frykten for at storebror ser deg. Men hvor ligger egentlig faren i at også politiet kan se disse videobildene? Jeg tør påstå at politiet er en av de institusjonene som har best erfaring i å behandle og ivareta sensitive opplysninger, og kanskje på en langt bedre måte enn en del vaktselskaper og andre som i dag følger med på overvåkingsskjermene rundt om i samfunnet, sier Nilsen.

(NTB)

SENTRAL: Politiet bør få mulighet til å overvåke Oslos innbyggere, mener politikerne.