Stortinget sier nei til å flagge for Pride

Miljøpartiet De Grønne vil at Stortinget heiser regnbueflagget i anledning Pride, men presidentskapet sier nei.

INGEN FLAGG: Det blir ikke flagget for Pride fra stortingsbygningen. Det har presidentskapet bestemt.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN FLAGG: Det blir ikke flagget for Pride fra stortingsbygningen. Det har presidentskapet bestemt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

I begrunnelsen for avslaget viser stortingspresident Tone W. Trøen (H) til Stortingets flaggreglement som ble vedtatt så sent som 9. mai i år.

- Presidentskapet har ved behandlingen av flaggreglementet våren 2019 etter en grundig vurdering konkludert at man ikke ønsker å åpne for flagging ved politiske markeringsdager og arrangementer, sier hun i en uttalelse til Dagbladet.

- Det flagges med statsflagget på taket av stortingsbygningen hver dag. I tillegg flagges det ved enkelte ekstraordinære anledninger som Stortingets høytidelige åpning, internasjonale besøk og Samefolkets dag, sier Trøen.

- Måtte trekke pusten

Det var Miljøpartiet De Grønne som ba om at regnbueflagget skulle heises i forbindelse med Pride-festivalen i Oslo 22. juni, og presidentskapet tok stilling til anmodningen under sitt møte torsdag.

- Jeg måtte trekke pusten dypt da jeg så det, sier MDGs stortingsrepresentant og nasjonale talsperson Une Aina Bastholm til Dagbladet.

- Stortinget svarer som om det er politisk kontroversielt å markere støtten til Pride-paraden og feire mangfold og likestilling i Norge. Det burde være en selvfølge for Stortinget å flagge, og det er et sterkere signal å ikke gjøre det, sier hun.

Enstemmig

Selv om Pride-flagget vaier fra toppen av rådhuset i Oslo og flere andre rådhus rundt om i landet, blir det altså ikke å se fra Stortingets tak eller på Løvebakken.

Beslutningen i presidentskapet var enstemmig. Av partiene på Stortinget er det bare SV, MDG, Rødt og KrF som ikke er representert i presidentskapet.

Forslagsstiller Une Bastholm er skuffet over de andre partiene og viser til at parlamentet i Canada siden 2016 har markert Pride ved å flagge.

- Vi har ikke fått bukt med diskriminering på bakgrunn av kjønnsidentitet, hvem man elsker eller seksuelle preferanser, og derfor burde Norge følge eksempelet fra Canada, sier hun.

Åpner for omkamp

Venstres Grunde Almeland er kritisk til presidentskapets beslutning og sier partiets hans ikke slutter opp om den. Venstres representant Abid Raja var ikke til stede da avgjørelsen ble tatt, sier Almeland.

- Dette framstår som veldig firkantet. Det burde ikke være kontroversielt at Stortinget flagger for Pride, framholder Venstre-representanten.

Han sier Venstre håper å bidra til å danne et annet flertall dersom spørsmålet kommer opp for presidentskapet på nytt.

- Hvis presidentskapet holder på sitt og slår fast at det bryter med flaggreglementet, så er vi innstilt på å endre disse reglene, sier Almeland.