SIER NEI: Stortinget sier nei, og vil at dagens praksis opprettholdes. Det betyr at politiet ikke vil være så godt rusta som på dette bildet, tatt under terrortrusselen mot Norge i fjor sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIER NEI: Stortinget sier nei, og vil at dagens praksis opprettholdes. Det betyr at politiet ikke vil være så godt rusta som på dette bildet, tatt under terrortrusselen mot Norge i fjor sommer. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Stortinget sier nei til generell bevæpning

Dagens praksis opprettholdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget sier tirsdag nei til generell bevæpning av politiet. 

Saken er kommet opp i Stortinget denne våren gjennom et representantforslag der Venstre ber om en klargjøring om at generell bevæpning i politiet ikke skal finne sted. Saken behandles tirsdag i plenum.

Justiskomiteen la fram sin innstilling i saken 14. april. Ingen av partiene går der inn for generell bevæpning av politiet.

Fremskrittspartiet bemerker at partiet ønsker å gi politiet «lettere tilgang til våpen». Likevel går partiet inn for at dagens praksis med et ubevæpnet politi opprettholdes inntil videre.

Midlertidig bevæpning Spørsmålet om politibevæpning har fått fornyet aktualitet gjennom den midlertidige bevæpningen som ble innført i fjor høst.

Bakgrunnen for den midlertidige bevæpningen er at Politiets sikkerhetstjeneste mener det er økt fare for terrorangrep rettet mot uniformert personell. Bevæpningen ble innført i slutten av november og er siden blitt forlenget flere ganger.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har forsikret om at den midlertidige bevæpningen ikke skal bli noen snikinnføring av generell bevæpning. Men han kan ikke si når den midlertidige ordningen avsluttes.

«Det vil i stor grad være forhold utenfor politisk kontroll som påvirker dette», skrev Anundsen nylig i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Sak for Stortinget I sin regjeringsplattform fastslår Høyre og Frp at de vil «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Men et slikt forslag har foreløpig ikke manifestert seg.

Det er blitt holdt to høringer om saken, og innspillene fra disse er i dag til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, påpeker partigruppene på Stortinget.

Høyre, Frp og KrF er samtidig enige om at erfaringene fra den midlertidige bevæpningen må evalueres. Partiene ønsker også å involvere Stortinget i større grad når politiet bevæpnes over lengre tid.

(NTB)