Stortinget skal granske Brasil-saken

Per Sandberg, (Frp) leder av Stortingets justiskomité, krever at Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomiteen gransker Brasil-saken.

STORTINGET GRANSKER: —Norske statsborgere som har investert penger i Natal er anklaget for hvitvasking av penger. Den angivelige hvitvaskingen skal ha skjedd i Norge. Disse opplysningene er flere ganger benektet av Økokrim, sier Per Sandberg. Nå skal Stortinget granske saken. 
Foto:  John Terje Pedersen/Dagbladet.
STORTINGET GRANSKER: —Norske statsborgere som har investert penger i Natal er anklaget for hvitvasking av penger. Den angivelige hvitvaskingen skal ha skjedd i Norge. Disse opplysningene er flere ganger benektet av Økokrim, sier Per Sandberg. Nå skal Stortinget granske saken. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flere norske forretningsmenn er fortsatt anklaget for organisert kriminalitet i Brasil. Myndighetene i Brasil hevder at de har fått opplysningene fra norsk politi.

Mens norsk politiet flere ganger har bekreftet overfor Dagbladet og NRK Trøndelag at de norske forretningsmennene ikke er mistenkt eller siktet for kriminalitet i Norge.

- Jeg har fått forsikringer og støtte fra andre politiske partier, og det vil bli iverksatt gransking fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité av Brasil-saken, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Sandberg trenger ikke flertall på Stortinget for å få vedtatt en gransking.

Motstridende opplysninger

- Jeg har brukt tid på å sette meg grundig inn i Brasil-saken.

- Virkeligheten synes å være at myndighetene i Brasil bygger sine anklager på opplysninger fra norske myndigheter. Norske statsborgere som har investert penger i Natal er anklaget for hvitvasking av penger. Den angivelige hvitvaskingen skal ha skjedd i Norge. Disse opplysningene er flere ganger benektet av Økokrim, sier Sandberg.

Lederen av justiskomiteen på Stortinget fastslår også at et brev departementsråd Morten Ruud i justiskomiteen har sendt til Sandberg i seg selv er en anledning for Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité til å starte gransking.

- Gransking

- I brevet fra departementsråd Ruud nekter departementet å komme med opplysninger og viser til taushetsplikten. Da får vi ta opp Brasil-saken til gransking i Stortinget, slik at alle fakta kommer på bordet. Slik saken står nå har det kommet fram at det er norske myndigheter som har sendt opplysninger og økonomiske rapporter om en rekke nordmenn til Brasil.

Det ser også ut til at der er blitt sendt rapporter og opplysninger om personer brasilianske myndigheter ikke har bedt om rapporter om. Sandberg kom i dag til Natal, hvor han skal ha en rekke møter med politi, påtalemyndigheten og dommeren som har vurdert saken i Brasil.

- Det er ingen tvil om at norske myndigheter har en stor del av ansvaret for det uføret flere norske forretningsmenn har kommet i. Flere norske forretningsmenn er siktet i Brasil for forhold som angivelig skal ha skjedd i Norge. Noen har fått beslaglagt formuene sine, store verdier har blitt ødelagt, sier Per Sandberg.

Når Sandberg i neste uke kommer hjem fra Brasil vil han formelt framsette kravet om gransking.

Må forklare seg

En gransking fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité vil bety at juristene og tjenestemennene ved Oslo politidistrikt, Økokrim og Interpol/Kripos må regne med å bli innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål.

Samtidig vil Sandberg kreve at samtlige dokumenter i saken, og all korrespondanse mellom norsk politi og myndighetene i Brasil blir lagt fram for Kontroll- og konstitusjonskomiteen.