SKJERPER KAMPEN:Et samlet storting skjerper kampen mot organisert kriminalitet innenfor MC-miljøene. Blant annet skal vitner og kilder få bedre beskyttelse. Personen på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKJERPER KAMPEN:Et samlet storting skjerper kampen mot organisert kriminalitet innenfor MC-miljøene. Blant annet skal vitner og kilder få bedre beskyttelse. Personen på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Stortinget skjerper kampen mot MC-kriminalitet

Høyre og Frp vil at Kripos skal overvåke mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et samlet storting skjerper kampen mot organisert kriminalitet innenfor MC-miljøene. Blant annet skal vitner og kilder få bedre beskyttelse.

Ikke alle punktene i et representantforslag fra fem medlemmer av Høyres gruppe fikk flertall idag, men Stortinget ber regjeringen bidra til at kommunene rundt om i landet mer effektivt kan bekjempe organisert MC-kriminalitet.

De tre regjeringspartiene mener at samarbeidet mellom politi og kommuner er ivaretatt innenfor Politidirektoratets handlingsplan, men støtter likevel det generelle ønsket om at kommunene skal få bedre verktøy i kampen mot de såkalte 1 %-klubbene.

Alvorlig trussel Dette er den ene prosenten av MC-miljøet som antas drive med organisert kriminell virksomhet, som Stortinget betegner som en av de alvorligste truslene samfunnet står overfor.

Et samlet storting ber også regjeringen i løpet av 2012 fremme forslag til lovendringer for bedre å ta vare på sikkerheten til vitner og informanter.

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier at flere av forslagene fra Høyre er i ferd med å bli implementert. Hun viser til at det er omfattende samarbeid mellom kommuner, politi, tollmyndigheter og skatte- og avgiftsmyndigheter for å redusere MC-kriminaliteten.

For slapt Høyre og Frp mente at flertallspartiene er for lite offensive i sin kamp mot MC-kriminalitet. De to opposisjonspartiene ønsker å styrke den operative evnen til Kripos gjennom å opprette en egen spaningsavdeling rettet mot kriminelle MC-miljøer.

H og Frp viste til at politijuristene til Kripos bare hadde utnyttet 100 timers spaning mot MC-miljøer inntil oktober 2011, av en kvote på 10.000 timer i året. Dette forslaget fikk støtte av Venstre og KrF.

De tre regjeringspartiene er ikke motstandere av å styrke Kripos, men finner det hensiktsmessig å vente med ytterligere tiltak inntil en varslet stortingsmelding som vurderer disse forholdene, er lagt fram. Den vil komme mot slutten av neste år.

NTB