STORTINGET: En kvinne klarte torsdag å ta seg inn gjennom personalinngangen på Stortinget. Hun ble etterhvert bortvist av politiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORTINGET: En kvinne klarte torsdag å ta seg inn gjennom personalinngangen på Stortinget. Hun ble etterhvert bortvist av politiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Stortinget skjerper rutinene: - Slike hendelser skal ikke skje

En kvinne tok seg inn på Stortinget via personalinngangen.

Torsdag morgen tok en uvelkommen person seg gjennom personalinngangen til Stortinget.

Ble oppdaget av representant

Personalinngangen på Stortinget er ikke den som av mange anses som hovedinngangen, den såkalte Løvebakken, men det er en sluse i Akersgata.

Det er en inngang som brukes av både ansatte på Stortinget og av folkevalgte, og man kommer ikke inn uten å bruke adgangskort. Slusen er alltid betjent.

Like fullt klarte altså en person å ta seg gjennom slusene uten adgangskort.

- Vedkommende ble raskt oppdaget av en årvåken representant og fulgt tilbake til resepsjonen, sier sikkerhetssjef på Stortinget, Berit Michelet, til Dagbladet.

Politiet ble tilkalt og de tok hånd om vedkommende, som beskrives som «i psykisk ubalanse».

- Banket på dører

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Martin Martinsen, bekrefter at politiet fikk en henvendelse fra Stortinget klokka kvart over ni torsdag morgen.

- Da var det en forvirret dame i resepsjonen. Hun hadde gått rundt i bygget og banket på dører og surret rundt inne i lokalene, sier Martinsen til Dagbladet.

Politiet fikk kontakt med kvinnen, som ikke helt klarte å gjøre rede for seg.

- Det endte med at hun ble bortvist fra Stortinget. Vaktsentralen på Stortinget driver og kartlegger hvor hun har vært og hva hun har gjort, sier Martinsen.

Skjerper rutiner

Vedkommende skal ikke ha utgjort noen sikkerhetsrisiko, men like fullt tar Stortinget nå grep.

- Slike hendelser skal ikke skje, og rutiner vil bli innskjerpet. Stortinget har stort fokus på forebyggende sikkerhet og tar hendelsen alvorlig, sier Michelet.

Akkurat hvordan kvinnen klarte å ta seg inn i bygget, er foreløpig uvisst.