DEMONSTRANT OG INFILTRATØR: Christian Høibø (32) var i flere år aktiv i Blitz og ytterst på venstresida, før han i 2010 ble aktiv i islamhat-organisasjonen Norwegian Defence League. Alt mens han var infiltratør for PST. Skjermdumpene er fra Høibøs egne dokumenter i NDL. Foto: Torbjørn Grønning/Daggbladet
DEMONSTRANT OG INFILTRATØR: Christian Høibø (32) var i flere år aktiv i Blitz og ytterst på venstresida, før han i 2010 ble aktiv i islamhat-organisasjonen Norwegian Defence League. Alt mens han var infiltratør for PST. Skjermdumpene er fra Høibøs egne dokumenter i NDL. Foto: Torbjørn Grønning/DaggbladetVis mer

Stortinget starter kontroll av PST om Høibø-saken

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene vil gå opp alle spor etter PST-infiltratøren Christian Høibø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) starter sin ekstraordinære kontroll av PST denne uka.

Kontrollen skjer som følge av at mangeårig PST-infiltratør Christian Høibø (32) sto fram og fortalte om sitt arbeid for PST på NRK-Brennpunkt i februar. Høibø fortalte også om sine bidrag til den hemmelige tjenestens overvåking av norsk venstreside.

Undersøker politisk registrering - Vi skal undersøke registreringsmetodene PST har brukt, og deretter hvordan de har brukt infiltratør Høibø. Så vil framgangen videre avgjøres om vi finner noe som krever påtale eller vår reaksjon, sier EOS-leder Eldbjørg Løwer til Dagbladet.

Utvalget har møte i dag og i morgen. Medlemmene blir orientert av sekretariatet om framgangen i arbeidet, før de skal stake ut kursen videre, opplyser Løwer.

Høibø fortalte blant annet til Brennpunkt at han kopierte medlemslistene i gruppa Internasjonale sosialister og overleverte dem til sin kildefører i PST. PST har avvist at de har oppbevart slikt materiale. Registrering av personopplysninger bare som følge av personers politisk ståsted er forbudt i Norge. Flere politikere har krevd at EOS-utvalget gransker opplysningene.

Aktiv i Norwegian Defence League Dagbladet avslørte i februar Høibøs rolle i arbeidet med å bygge opp islamhat-organisasjonen NDL. Han holdt både PST og SOS Rasisme løpende informert om arbeidet.

EOS-utvalget vil også følge opp denne avsløringen, for å se om PST burde håndtert situasjonen anerledes.

PSTs ledelse er innkalt til møte om saken etter påske.

- Dette tar sin tid. Vi skal gjøre kontrollen skikkelig når vi først gjør den, sier Løwer.

Høibø ikke innkalt EOS-utvalget har sju medlemmer med bred politisk erfaring og fem juridiske rådgivere i sekretariatet. Utvalget har blant annet anledning til å lese kildeførere i PST sine rapporter og gjennomføre intervjuer med alle parter i saken.

LEDER GRANSKINGEN: Leder av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
LEDER GRANSKINGEN: Leder av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer

Dagbladet kjenner til at verken PSTs kildefører eller Høibø skal være innkalt til intervju så langt.

Høibø er avventende til hvor grundig granskingen blir.

- Ingen politikere har så langt kontaktet meg. Mener de alvor ville det vært naturlig å be meg komme og redegjøre for min kjennskap til PSTs metoder og mitt arbeide som infiltratør, sier han til Dagbladet.