Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget stemte for Acer

Etter nesten fem timer lang debatt stemte Stortinget torsdag kveld for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke.

Terje Søviknes i uformelt møte med Bjørnar Moxnes og Trygve Slagsvold Vedum i stortingssalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Terje Søviknes i uformelt møte med Bjørnar Moxnes og Trygve Slagsvold Vedum i stortingssalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Som varslet fikk regjeringspartiene støtte fra Arbeiderpartiet og MDG og sikret dermed flertall for forslaget.

Under debatten ga opposisjonen flere ganger utrykk for at tilslutning vil innebære at Norge avgir suverenitet til EU. Energiminister Terje Søviknes (Frp) kalte det skremselspropaganda, og rettet en særskilt kritikk mot Senterpartiet:

- Det er nettopp å nøre opp under frykt som Sp gjør, sa Søviknes, og henviste til uttalelser om at Norge gir fra seg kraftressurser, styringen av ressursene eller at strømprisene vil øke.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum på kritiserer på sin side vedtaket som ble gjort i Stortinget i dag.

- Forunderlig

- Jeg synes det er forunderlig at Ap hviler seg på FrP og Søviknes og ikke lytter til fylkeslagene, AUF eller en samlet fagbevegelse. Fagbevegelsen ville utsette voteringen for å få bedre oversikt over konsekvensene, sier Vedum til Dagbladet etter at Stortinget ga sitt Acer-ja i dag.

24 mot 78 stemmer avviste et forslag om å utsette saken da Acer-debatten startet i Stortinget like før klokken 14 torsdag.

- Vi ønsker nasjonal beslutningsmyndighet som skal styres av norske politikere og ikke av politikere i et EU-byråkrati, sier Vedum.

Mens bare de aller, aller færreste for noen uker siden hadde hørt om Acer, har debatten rundt EUs tredje energimarkedspakke den siste tiden blåst opp til full, politisk storm.

Redsel for arvesølvet

De argeste motstanderne av avtalen mener vi selger ut arvesølvet vårt, legger ut råderetten over de norske vannkraftressursene på billigsalg, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm.

Tilhengerne sier derimot at vi kan få gode inntekter ved salg av strøm og at det kan bidra til å få ned klimautslippene.

Klart budskap fra Støre

Med det gikk Arbeiderpartiet mot KrF og de rødgrønne partnerne og stemte sammen med regjeringspartiene og MDG. Samme allianse sikret flertall for norsk tilslutning til energibyrået Acer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var forhindret fra å delta i stortingsdebatten, men i forkant kom han med et klart budskap til kritiske røster i LO, AUF og på grasrota i eget parti:

- Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, poengterer han overfor NTB.​

I et grisete spor

Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, kritiserer utfallet etter dagens debatt i Stortinget.

- Det er sterkt beklagelig at stortingsflertallet med regjeringspartiene og Ap i spissen har valgt å avgi suverenitet over deler av norsk energipolitikk til EU og Acer, et organ vi ikke har stemmerett i, sier han til Dagbladet.

Videre mener han at Acer-debatten har havnet i det han kaller et grisete spor.

- Det har ikke vært mangel på påstander om landssvik, nasjonalismeanklager og direkte feilinformasjon i denne debatten. Energipolitikken er viktig og berører mange. Vi må klare å føre en anstendig debatt i dette landet. Vi må klare å være uenige med hverandre og fortsatt ha folkeskikken i behold, sier han.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!