KONSTRUKTIVT: Parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen (t.v.) og Ola Elvestuen (V) snakker med pressen etter forhandlingsmøte om nye kvoteflyktninger fra Syria på Stortinget onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KONSTRUKTIVT: Parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen (t.v.) og Ola Elvestuen (V) snakker med pressen etter forhandlingsmøte om nye kvoteflyktninger fra Syria på Stortinget onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Stortinget tar ekstraregning for flyktninger til jul

Forhandlingene fortsetter i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiene på Stortinget er enige om at ekstraregningen for å ta imot flere flyktninger og andre tiltak partiene måtte bli enige om, skal tas i forbindelse med salderinger før jul.

Lederen av finanskomiteen, og KrFs mann i flyktningeforhandlingene, fikk i formiddagens møte gjennomslag for dette.

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett går si gang innenfor fristene, uavhengig av flyktningeforhandlingene.

- Revidertforhandlingene foregår etter normal prosedyre. Det er avklart. De budsjettvirkningene forhandlingene om flyktningemottak eventuelt vil få, skal vi sørge for å få inn, men vi holder de fristene som gjelder for revidert, sier Syversen til Dagbladet.

Formiddagens forhandlingsmøte varte i omlag en time. Forhandlingene fortsetter i morgen. Det er imidlertid tvilsomt om det kommer noen løsning før helga.

Ønsker bred enighet På spørsmål om avstanden er blitt mindre, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- Vi har gode samtaler og ønske om å få til bred enighet, og vi fortsetter i snakke, så avstander er i alle fall ikke blitt mindre. Men vi må ta den tiden som trengs for å se hva som virker, sier Ap-lederen.

Han understreker at Aps utgangspunkt fortsatt er vedtaket om 10 000 syriske flyktninger til Norge over to år.

- Dere vet hva flere partier har som utgangspunkt, sier han.

Flere kvoteflyktninger Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier det forhandles på flere felt, om tiltak i nærområdene, men også om antall kvoteflyktninger.

- Regjeringspartiene har lagt fram ei skisse som vi har fått en respons på i dag, og så diskuterer vi ut fra det. Vi forhandler ikke bare om antall kvoteflyktninger, men også om tiltak i nærområdene, sier Nesvik.

- Betyr det at Frp er innstilt på å gi når det gjelder å ta imot flere flyktninger?

- Det var ikke det jeg sa. Jeg sa at vi forhandler ut fra to ulike utgangspunkt. Så får vi se hvor vi ender.

- Hjelper flest i nærområdene Også Høyre mener flyktningene hjelpes best i nærområdene, og at flere kan hjelpes der.

- Det er viktig for Høyre, men enda viktigere for FNs høykommisær, som har bedt om massiv innsats i Jordan, Libanon og Tyrkia. Regjeringen har hele tiden vært opptatt av å styrke innsatsen i nærområdene der den treffer flest og gir best uttelling.

Men vi vet jo hva en del andre partier mener, det er jo derfor vi sitter og forhandler, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

For få ja-svar Han sier at over halvparten av kommunene ikke har svart på om de vil ta imot flere kvoteflyktninger.

- Vi får mange svar på bordet, og mange er positive. Men det er ikke nok hvis vi skal ta et stort antall i år. Det er noe av det vi diskuterer, hvordan stimulere til økt bosetting, sier Helleland.

Han sier forhandlingene dreier også dreier seg om å ta imot flere kvoteflyktninger enn det regjeringen vil, men også om situasjonen rundt Middelhavet.

Helhetlig opplegg - Vi forhandler om et helhetlig opplegg. Det er tre hovedproblemstillinger som diskuteres, det er antall kvoteflyktninger, tempo på bosetting og kommunenes mulighet til ta imot flyktninger og bosette, og det er nærområdene, sier Helleland.

Han sier det er mange av forslagene som lanseres, som må sjekkes og utredes.