- Stortinget truer ytringsfriheten

- Man kan ikke ta fra stortingsansatte retten til å ha politiske ytringer og delta i samfunnsdebatten, mener advokat Jon Wessel-Aas.

FORSIKTIG: Retningslinjer på arbeidsplassen begrenser ofte hva du kan ytre på sosiale medier. - Ofte i for stor grad, mener advokat Jon Wessel-Aas. Illustrasjonsbilde. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORSIKTIG: Retningslinjer på arbeidsplassen begrenser ofte hva du kan ytre på sosiale medier. - Ofte i for stor grad, mener advokat Jon Wessel-Aas. Illustrasjonsbilde. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På onsdag skrev Dagbladet om en av Stortingets referenter som mistet jobben etter å ha hetset Eskild Pedersen på Facebook. '

Referenten omtalte blant annet AUF-lederens flukt fra Utøya som «barneofring».
 
I onsdagens avis uttalte Stortingets personalsjef og fungerende direktør, Bård Knutzen, at referentens ytringer ikke var i tråd med Stortingets etiske retningslinjer.

Advokat Jon Wessel-Aas mener imidlertid arbeidsgivere ofte truer ytringsfriheten, ved å snevre den inn mer enn de har rett til.

- Stortinget er et eksempel på det ved å stemple slike ytringer som brudd på etiske retningslinjer, sier han.

- Holder ikke "I retningslinjene, som blir kommunisert til våre ansatte, spesifiseres det at de også gjelder når man opptrer som privatperson", sa den fungerende stortingsdirektør Knutzen, i onsdagens avis.

Knutzen viser nå til punkt 1.2 i retningslinjene som slår fast at arbeidstagere ikke skal opptre på en måte som kan skade Stortingets omdømme.

Advokat Wessel-Aas har imidlertid vanskelig for å se at den aktuelle ytringen kan skade Stortingets omdømme.

- En arbeidsgiver kan ikke ta fra arbeidstakeren retten til å ytre seg offentlig. Det ikke holder at arbeidsgiver ikke liker en ytringen eller synes den blir pinlig.  Som referent representerte ikke denne personen Stortinget utad på noen måte. At administrasjonen ikke liker ytringene er en ting, men de kan ikke si opp personer på grunn av det, sier Wessel-Aas.

Han mener arbeidsgiver heller ikke uten videre kan lage retningslinjer som innskrenker den private ytringsfriheten uten at det forsvares som nødvendig.

- Det ser ut til at mange tenker at det oppfattes som at arbeidsgiver går god for de private ytringene til de ansatte om arbeidsgiveren ikke reagerer arbeidsrettslig overfor personen. Sånn er det ikke. Arbeidsgiveren har i utgangspunktet ikke noe å gjøre med ansattes private ytringer. Det må være noe som reduserer arbeidsgiverens mulighet til å drive virksomheten, sier han.

- Ingen kommentar Stortingets personalsjef og fungerende direktør Bård Knutzen hevder at arbeidsforholdet uansett var uformelt avslutta i forkant av ytringene. Han mener at den formelle avviklingen av referentens engasjement, som i utgangspunktet løp fra april til oktober, ikke er knyttet til disse.

Han presiserer likevel at ytringene ikke var forenelige med Stortingets etiske regelverk.  

Knutzen er imidlertid ikke villig til å gå inn på en diskusjon om ytringsfrihet på Stortinget.

- Gjelder ikke ytringsfriheten ved Stortinget?
- Det har jeg ingen kommentar til, utover det at vi har etiske retningslinjer de ansatte må forholde seg til, sier han.
 IKKE SKADELIG: Advokat Jon Wessel-Aas sier han har vanskelig for å se at en stortingsansatts Eskil Pedersen-hets skal være skadelig for Stortingets omdømme.  
Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
IKKE SKADELIG: Advokat Jon Wessel-Aas sier han har vanskelig for å se at en stortingsansatts Eskil Pedersen-hets skal være skadelig for Stortingets omdømme. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer