Stortinget utsetter omstridt Andøya-landing

Dytter krav om ny gjennomgang i påvente av rapport.

HAR SKAPT PROTESTER: Stortingsflertallet har bestemt at Andøya Flystasjon skal legges ned når forsvarets Orion-fly skal fases ut. Men lokalsamfunnet nekter å godta avgørelsen.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
HAR SKAPT PROTESTER: Stortingsflertallet har bestemt at Andøya Flystasjon skal legges ned når forsvarets Orion-fly skal fases ut. Men lokalsamfunnet nekter å godta avgørelsen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget skulle egentlig avgi sin innstilling om Andøya-saken neste uke.

Flere partier har nemlig levert forslag om at det skal gjøres en ny gjennomgang av tallgrunnlaget bak beslutningen om å legge ned kampflybasen og samle aktiviteten på Evenes.

Nå er forslagene, som er blitt oppfattet som et forsøk på omkamp om nedleggelsen, dyttet flere måneder fram i tid, til 25. april.

Bakgrunnen er at regjeringen da kommer med en såkalt konseptvalgutredning (KVU), altså en ekstern utredning, om samlingen på Evenes.

- Jeg synes det er fornuftig. Det ville være veldig dumt om komiteen avgir innstilling, og så kommer det andre tall like etterpå, sier Sp-representant Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

Sp, KrF og Venstre har sammen levert forslag hvor de krever en ny gjennomgang av kostnader og konsekvenser knyttet til nedleggelsen av Andøya.

Levert forslag

Ap har på sin side levert et eget forslag, hvor de ber om at regjeringen presenterer «en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen».

Det vakte oppsikt da Ap varslet at de ville foreslå noe sånt på slutten av valgkampen, da det var nettopp de som høsten 2016 sikret den borgerlige regjeringen flertall for å legge ned kampflybasen på Andøya som en del av stortingsforliket om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP).

- Komiteen har hele tiden vært klar over at resultatet av KVU-en skulle bli med i komitéarbeidet, og det ville vært unaturlig at Stortinget rushet denne saken før det, sier saksordfører Hårek Elvenes (H).

Forsvarer beslutning

Den nye framdriftsplanen for behandlingen i Stortinget, ble banket igjennom på et møte i komiteen denne uka.

Høyre mener beslutningen om å legge ned Andøya-basen står støtt:

- Stortingets vedtak om å legge ned Andøya står fast. Foreløpig har jeg ikke registrert en stemning for å gjøre om dette vedtaket på Stortinget, sier Elvenes.

- Jeg mener Stortinget har fattet sin beslutning på et godt dokumentert grunnlag, og etter min mening kom det ikke fram noe i høringa som rokker ved kvaliteten i beslutninga, men komiteen skal selvsagt ta hensyn til all ny informasjon. Derfor er KVU-en et viktig dokument i komitébehandlingen, sier han.