Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget vedtar sterk kritikk av regjeringen: - Skjønnmaler og skylder på andre

Erna Solberg mener Stortinget har «feilopplevd» informasjonen til regjeringen. - Drøyt, svarer Jonas Gahr Støre.

FIKK GJENNOMGÅ: Statsminister Erna Solberg (H) måtte svare for manglende objektsikring og feilinformasjon til Stortinget onsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FIKK GJENNOMGÅ: Statsminister Erna Solberg (H) måtte svare for manglende objektsikring og feilinformasjon til Stortinget onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må nå erkjenne at statsministeren ikke beklager. Hun tar selvkritikk for måten hun har informert på. Hun tar Riksrevisjonens kritikk til seg, men Stortingets ganske tydelige kritikk har hun ikke kommentert med et ord, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre fra talerstolen på Stortinget etter Solbergs innlegg i terrorsikringssaken onsdag. Han fortsatte:

- Hvis dette er regjeringspartienes situasjonsforståelse og rolleforståelse, så er det grunn for å være svært urolig for videre oppfølging. Regjeringen skjønnmaler bildet og skylder på andre, sier Støre.

Heller ikke SV-leder Audun Lysbakken var fornøyd.

- Det vi ser nå er en oppvisning i maktarroganse, sa Lysbakken fra talerstolen.

Både Ap, SV, Senterpartiet og Rødt holder fast ved mistillit mot regjeringen for sin håndtering av saken. KrF går imidlertid bare for sterk kritikk, et såkalt daddelvedtak, og dermed blir regjeringen sittende.

De andre partiene i opposisjonen sluttet seg til KrFs forslag, som dermed fikk flertall i Stortinget.

87 stemte for forslaget fra KrF, mens 80 stemte mot under voteringen i Stortinget i dag.

«Feilopplevd»

En av kjernene i saken er måten regjeringen har informert Stortinget i etterkant av Riksrevisjonens rapport.

Statsminister Erna Solbergs (H) sa i Stortinget i dag at opplysningene som ble gitt kunne vært «feilopplevd». Det like opposisjonen dårlig.

- Solberg snakker om at Stortinget har feilopplevd informasjonen fra regjeringen. Det må vi tygge på for å se følgene av, sa Ap-lederen.

Han fulgte opp på Twitter:

- Erna Solberg med nyord: I saken om manglende oppfølging av beredskap og sikring av politi, forsvar, strøm og vannressurser sier hun i dag at Stortinget har «feilopplevd» regjeringens informasjon til Stortinget. Stortingets feil altså, drøyt! skriver han.

- Feilopplevd informasjon er en parlamentarisk nyvinning som jeg ikke tror vi skal ta inn i grunnloven, sa SV-leder Audun Lysbakken.

- Jeg tar selvkritikk

Riksrevisjonen har i to rapporter pekt på svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur.

KRTIKK: Jonas Gahr Støre er kritisk til statsminister Erna Solbergs håndtering i objektsikringssaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KRTIKK: Jonas Gahr Støre er kritisk til statsminister Erna Solbergs håndtering i objektsikringssaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Kunnskapen om hvor kompleks og krevende objektsikringsarbeidet er, har vært en gradvis erkjennelse. Kompleksiteten og kostnadene med arbeidet er noe regjeringen burde ha kommunisert tidligere og tydeligere og mer samlet til Stortinget. Jeg vil understreke fra Stortingets talerstol at jeg tar selvkritikk på dette, sa Solberg.

KrFs Hans Fredrik Grøvan sa at han registrerte statsministerens erkjennelse, og ville vite hva hun mener at regjeringen kunne gjort annerledes.

- Sikkerhetsklarert personell er den største flaskehalsen, forklarte Solberg.

Solberg lovet at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en nærmere redegjørelse i forbindelse med revidert statsbudsjett våren 2019.

- Vi må se nærmere på hva som vil være praktisk mulig å få til, sa hun.

Nestleder i kontrollkomiteen, Svein Harberg (H), anklaget imidlertid opposisjonen for politisk spill.

- Dette er ikke et politisk spill. I ytterste konsekvens er det blodig alvor hvordan man jobber med sikkerheten i et land, raste Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen.

- En kaskade av feil

I tillegg til Riksrevisjonens knusende rapport om manglende objektsikring, var det flere som gikk skarpt i rette med regjeringen for å ha feilinformert Stortinget.

Kontrollkomiteens leder, Dag Terje Andersen (Ap), ville vite om statsministeren var enig i at det var et klart brudd på regjeringens opplysningsplikt til Stortinget da de ga feil informasjon om status i 2015 og 2016.

- Jeg synes ikke at det er et brudd på opplysningsplikten. Korrekt informasjon er gitt i alle påfølgende budsjett, svarte Solberg.

- Jeg registrerer at statsminister Erna Solberg mener at det er greit at en statsråd gir feil informasjon til Stortinget, så lenge det blir korrigert året etterpå. Det er ganske spesielt, repliserte Andersen.

- Kan statsministeren rolig forklare Stortinget hvordan denne kaskaden av feil henger på grep i lys av grunnloven, ville SVs medlem i kontrollkomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, vite.

- Uten Riksrevisjonen hadde ikke Stortinget visst noe som helst. Vi hadde ikke visst at vi ikke var i mål. Og vi hadde ikke visst at regjeringen har feilinformert flere ganger. Det er den refleksjonen vi bør gjøre oss nå, sa Fylkesnes i sitt innlegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!