Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget vedtok feil versjon av Grunnloven

Ved en glipp vedtok Stortinget i vår feil versjon av Grunnloven på nynorsk.

ORIGINALEN: Stortingspresident Olemic Thommessen bærer den originale versjonen av grunnloven. Men i vår vedtok Stortinget en feil versjon av den nye nynorskversjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ORIGINALEN: Stortingspresident Olemic Thommessen bærer den originale versjonen av grunnloven. Men i vår vedtok Stortinget en feil versjon av den nye nynorskversjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De folkevalgte vedtok på det historiske 200-årsjubileet på selveste 17. mai en versjon som inneholder 25 språklige forskjeller fra den riktige versjonen, skriver Aftenposten.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap), kalte den gang vedtaket historisk. Nå sier han at det har skjedd et hendelig uhell.

Forslaget til en nynorsk versjon av Grunnloven ble innlevert av Frps Anders Anundsen og Høyres Per-Kristian Foss i september i fjor. En rekke språklige endringer ble gjennomført, men da Stortinget skulle stemme, var det altså det opprinnelige forslaget til Anundsen og Foss det ble stemt over. Dermed ble nest siste versjon vedtatt.

- Anundsen og Foss visste selvfølgelig ikke at det ikke var den siste versjonen de leverte inn. Uansett betyr dette at Stortinget har vedtatt en grunnlovstekst som på 25 punkter avviker fra det Stortinget trodde de vedtok, sier professor emeritus Finn-Erik Vinje som på oppdrag fra Stortinget jobbet med språket i Grunnloven.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling