Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget venter på Jens

Men statsministeren venter på partene i lønnsoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget venter på statsministeren mens statsministeren venter på partene i lønnsoppgjøret.

Tidlig tirsdag ettermiddag ventet de parlamentariske lederne i Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre på at statsministeren skulle komme til dem for å legge fram forslaget til en løsning på det vanskelige AFP-spørsmålet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ventet på sin side på at partene i lønnsoppgjøret skulle sende ham et brev der de ber om hjelp fra regjeringen til å løse saken.
Ikke hørt noe
- Vi har ikke hørt noe fra statsministeren ennå, men vi regner med å få en formell henvendelse i løpet av ettermiddagen, sa Venstres leder Lars Sponheim til NTB ved 1330-tiden mandag.

H, KrF og V er parter i saken fordi de har inngått et bredt pensjonsforlik med regjeringen. Dersom en ny AFP-ordning bryter med pensjonsforliket, er hele forliket i fare.

- Så sant en ny ordning utfordrer pensjonsforliket, eller befinner seg i en gråsone, må vi kontaktes. Men jeg regner med at regjeringen tar kontakt uansett slik at det ikke skal være noen tvil, sier Sponheim.

Han ser ikke bort fra at de tre partiene kan være med på små justeringer i selve forliket, men ikke ved noe som rokker ved hovedprinsippene.

Det viktigste for regjeringen er å finne en løsning som ikke er i strid med hovedprinsippet i pensjonsforliket om at det skal lønne seg å arbeide, også etter fylte 62 år.


Nytt forslag
Det skal være klart at den såkalte tosporsmodellen for AFP er skrinlagt. Partene i lønnsoppgjøret diskuterer et nytt alternativ til AFP. Dette skal gå ut på at regjeringen vil utsette iverksettingen av levealder-prinsippet, men innføre selve ordningen.

Dette blir ikke godt mottatt av lederen i aksjonen Forsvar AFP og tillitsvalgt ved Aker Kværner, Stein Aamdal, klubbleder ved Aker Verdal.

- Å utsette iverksettingen er et forsøk på å splitte dem som er født før 1953 og dem som er født senere. Det er et forslag som går ut på at de som er eldst skal få ordningen, mens man svikter ungdommen. Det er en uakseptabel løsning, sier Aamdal til Nettavisen.

(NTB)

VENTER PÅ NOE GODT?: LO-leder Roar Flåthen venter på pengestøtte fra Jens Stoltenberg, stasministeren selv venter på forhandlingspartene og opposisjonspolitikerne venter på Stoltenberg. Foto: SCANPIX
VENTER PÅ NOE GODT?: LO-leder Roar Flåthen venter på pengestøtte fra Jens Stoltenberg, stasministeren selv venter på forhandlingspartene og opposisjonspolitikerne venter på Stoltenberg. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media