AVSKAFFER JURYEN: Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten. Her fra Galuating Lagmannsett i Bergen. Foto:Thomas Rasmus Skaug
AVSKAFFER JURYEN: Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten. Her fra Galuating Lagmannsett i Bergen. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Stortinget vil fjerne juryordningen i norsk rett

Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten og erstatte den med meddomsrett, melder Aftenposten. Dermed står en 128 år gammel rettstradisjon for fall.

Dette skjer etter at Frp har snudd i spørsmålet om juryordningen. Sammen med Høyre, KrF og Arbeiderpartiet vil de nå avvikle en av de eldste ordningene i norsk rettshistorie, ifølge Aftenposten.

Flertallet ønsker å erstatte juryordningen med meddomsrett i alle bevissaker i lagmannsretten.

- En forutsetning for at vi støtter meddomsrett er at rettens avgjørelser skal begrunnes. Det vil være det viktigste tiltaket på mange år for å bedre rettssikkerheten. Det er viktig for en eventuell ankesak at man vet hvorfor man er dømt eller frikjent, sier Ulf Leirstein, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.