Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Freddy de Ruiter (Ap) jubler for autisme-seier på Stortinget

Stortinget vil ha totalgjennomgang av autismetilbudet: - Lars og Jonas er et skrekkeksempel

I natt vedtok Stortinget autismeutredning.

UTAGERTE OG SKADET SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme. Tilsynsmyndighetene har slått fast at de i årevis ikke fikk forsvarlig omsorg i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat
UTAGERTE OG SKADET SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme. Tilsynsmyndighetene har slått fast at de i årevis ikke fikk forsvarlig omsorg i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange med autisme får ødelagt sine liv, og det samme gjelder deres pårørende. Slik skal det ikke være, sier Freddy de Ruiter.

Smilene satt løst på Stortinget i går formiddag da stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet serverte marsipankake til Autismeforeningen og Norsk tourette forening.

De feiret på forhånd at Stortinget i natt vedtok at det skal gjennomføres en Norsk offentlig utredning (NOU) - en totalgjennomgang av autismetilbudet rundt omkring i landet.

FEIRET MED KAKE: Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) deler ut marsipankake til Autismeforeningens leder Anette Drangsholt. De feirer at Stortinget nå har vedtatt en totalgjennomgang av autismetilbudet i landet. Foto: Asle Hansen
FEIRET MED KAKE: Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) deler ut marsipankake til Autismeforeningens leder Anette Drangsholt. De feirer at Stortinget nå har vedtatt en totalgjennomgang av autismetilbudet i landet. Foto: Asle Hansen Vis mer

For det var aldri noen tvil om hvor stemmene skulle gå.

Enstemmig

De Ruiter har stått i bresjen for et forslag fra Arbeiderpartiet og SV om en helhetlig plan for autisme som en enstemmig helse- og omsorgskomité på Stortinget gikk inn for 8. juni.

I innstillingen fra komitéen, som Stortinget nå har stemt for, heter det:

«Stortinget ber regjeringen nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal foreslå egnede og konkrete tiltak som styrker autismefeltet. Mandatet til utvalget må inkludere mål, tiltak, kompetanse, ansvarsforhold, beslektede diagnoser som Tourettes syndrom mm. Utvalgets arbeid skal resultere i en NOU.»

- Jeg er glad for en tydelig og klar enstemmighet som viser en felles erkjennelse av at noe nå bør gjøres. Vi hadde en interpellasjonsdebatt i Stortinget om temaet for noen måneder siden. Det er kommet fram en rekke rystende historier fra hele landet som ikke er vårt velferdssamfunn verdig, sier Freddy de Ruiter.

Lars og Jonas

Arbeiderpartirepresentanten viser også til mediesaker, deriblant Dagbladets saker om de to unge mennene med alvorlig autisme, Lars og Jonas i Bydel Bjerke i Oslo, som han mener har bidratt til at Stortinget nå mener at noe bør gjøres innen autismefeltet.

- Lars og Jonas i Bydel Bjerke er et skrekkeksempel som det nok finnes mange av rundt om i landet. Vi snakker om grov omsorgssvikt fra velferdssamfunnet som vi ikke kan leve med. Det finnes så mange feil og mangler i tilbudet til denne svake gruppa. Det er en katastrofe for de rammede og deres pårørende, sier de Ruiter.

Stortingsrepresentanten håper og tror den vedtatte totalgjennomgangen av autismetilbudet vil være starten på noe bra.

- Menneskers behov for hjelp må være styrende. Samfunnet bruker i dag mye ressurser på autismetilbudet, men ressursene brukes ofte steingalt. Vi hadde aldri tillatt at dette hadde skjedd med middelaldrende menn med hjerteproblemer.

Glad for utredning

- Dette gjelder særdeles sårbare mennesker som trenger unik omsorg, sier leder Anette Drangsholt i Autismeforeningen i Norge.

Hun er svært glad for at regjeringen nå må sørge for en totalgjennomgang av autismetilbudet, og påpeker at hjelpen mennesker med autisme i Norge i dag får er tilfeldig, avhengig av hvor de bor.

- Mange blir også diagnostisert altfor seint. Det er nå 30 år siden siste utredning av autismefeltet, så det er behov for å kartlegge og finne forslag til løsninger, sier Drangsholt.

Med seg til kakefeiringen på Stortinget hadde hun sønnen (17) som har autisme. I klare ordelag ga han uttrykk for hva han føler:

- Det kan være vondt å ha hele verden inni hodet sitt. Vi ønsker at folk rundt oss skal vite hva vi trenger. Verden trenger alle slags hjerner.

Terje Holsen i Norsk tourette forening synes det er «fantastisk flott» at autismetilbudet og tilbudet for pasienter med andre nevrobiologiske funksjonsnedsettelser, som Tourettes syndrom, nå vil bli utredet.

- Slik vi efarer det, er det ulikt tilbud rundt om i landet og kompetansen sitter ulikt fordelt hos forskjellige Bup-er og PPT-tjenester når det gjelder nevrobiologiske funksjonsnedsettelser, sier Holsen.

Hele Norges coronakart