Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget vil vite hvorfor oljearbeiderne ble syke

Stortinget vil tvinge fram sannheten om hvorfor Jan-Erik Tandberg og hundrevis av giftskadde plattformarbeidere har fått helsa ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)Dagbladet har i en omfattende artikkelserie avdekket en opphopning av kreft og giftskader blant oljearbeidere i Nordsjøen. Nå har en samlet arbeids- og sosialkomité på Stortinget bestemt at sannheten om hvorfor de ble syke skal på bordet.


- Vi ser et klart behov for å granske hvorfor så lite ble gjort, til tross for at man allerede tidlig på 80-tallet tilsynelatende visste en hel del om kjemisk helsefare offshore. Nå kan oljeselskapene tvinges til å gi fra seg det de måtte ha av eksponeringsdata, sier komitéens saksordfører Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) til Dagbladet.no.

- Tok ikke hensyn til skaderisikoen

Arbeids- og sosialkomiteens innstilling klubbes igjennom i Stortinget på mandag.

- Det er etter komiteens mening et særlig behov for økt kunnskap om konsekvenser av kjemikalieeksponering, og det bes om at forskning vedrørende dette prioriteres. Komitéen ber videre om at årsakene til at kunnskap om skaderisiko ved uheldig kjemikalieeksponering som var kjent på 1980-tallet ikke synes tatt hensyn til i HMS-sammenheng før det var gått relativt lang tid, søkes avdekket gjennom forskning, heter det i innstillingen.

Som arbeids- og sosialkomitéens saksordfører for HMS-meldingen offshore (Stortingsmelding nr. 12 red. anm.) forsøkte Woie Duesund å få komitéen til å enes om en erstatningsordning for de syke oljearbeiderne. Flertallet i komitéen mente imidlertid at de syke oljearbeiderne vil bli godt nok ivaretatt gjennom eksisterende yrkesskadeordninger.

- Konsekvenser av eksponering for kjemikalier i petroleumssektoren må utredes nærmere og ny kunnskap om dette må komme til anvendelse i de alminnelige ordningene for yrkesskadde. Dersom det finnes tilfeller som ikke fanges opp av eksisterende yrkesskadeerstatnings- og trygdeordninger, må det vurderes særskilte løsninger for disse, mener et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Mangler viktig dokumentasjon

SYKE OLJEARBEIDERE: Jan Terje Biktjørn, Harald Kristensen og Viggo Hortmann klarer ikke lenger jobben på Ekofisk på grunn av helsesvikt. Foto: Jan Dahl
SYKE OLJEARBEIDERE: Jan Terje Biktjørn, Harald Kristensen og Viggo Hortmann klarer ikke lenger jobben på Ekofisk på grunn av helsesvikt. Foto: Jan Dahl Vis mer

- Det er riktig at de aller fleste vil omfattes av vanlige ordninger for yrkesskadde. Likevel er det viktig at komitéens flertall ser behovet for å utrede en erstatningsordning for dem som faller utenfor. Jeg har en klient som sluttet i Nordsjøen før 1990 og derfor ikke er omfattet av lov om yrkesskadeforsikring, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co.

Ambjørndalen representerer i dag rundt 100 skadde plattformarbeidere og er svært glad for at Stortinget krever kortene på bordet.

- En helt riktig vurdering fra komitéens side. Behovet for å trenge inn i selskapenes skriftlige materiale er stort. Det vi hittil har fått av dokumentasjon er påfallende lite, sier Ambjørndalen.

- Kjempebra

Giftskadde Jan-Erik Tandberg setter stor pris på at Stortinget vil granske hvorfor helserisikoen ikke ble tatt hensyn til.

- Dette er kjempebra. Jeg er overbevist om at det finnes data i selskapene og i fagforeningene om hvor mange som er blitt syke. Nå kan disse spores opp, sier Tandberg til Dagbladet.no.

Stortingsrepresentant Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) møtte nylig de tidligere Ekofisk-kollegene Jan-Erik Tandberg og Jan Terje Biktjørn. De giftskadde oljearbeidernes skjebne gikk virkelig inn på henne.

- Historiene deres gjorde et veldig inntrykk på meg. De fortalte usminket om konsekvensene av å bli eksponert for kjemikalier. Om døde kolleger og frykten for å få kreft.

Stortinget vil vite hvorfor oljearbeiderne ble syke
<B>KJEMIKALIESKADD:</B> Tidligere Ekofisk-arbeider Jan terje Biktjørn har fått hudproblemene godkjent som yrkesskade.
<B>GIFTSKADD:</B> Tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalier. Slik så han ut etter oppussingsarbeid jula 2004.
<B>BORING:</B> Oljeboring på Ekofisk-feltet i 1995.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media