Stortingets åpning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 152. storting ble i går åpnet på sedvanlig høytidelig vis i nærvær av konge, dronning og kronprins. I morgen er det trontaledebatt, men den tjuvstartet Venstre-leder Lars Sponheim med et smell allerede mandag da han med et par velplasserte setninger rykket både Frp og Høyre ut av deres drømmer om en bred borgerlig flertallsregjering etter neste valg. Dermed er det rikspolitiske fokus allerede rettet inn mot stortingsvalget i 2009.

På denne tid i forrige stortingsperiode var ledende krefter i fagbevegelsen og på venstresida i norsk politikk allerede godt i gang med det som skulle bli omtalt som den lange valgkampen. Man så konturene av en rødgrønn flertallsregjering. Denne høsten er det snarere en mindretallsregjering man ser konturene av to år fram i tid.

Statsminister Jens Stoltenberg var i radioen allerede i går morges for å skryte av alt de rødgrønne har oppnådd, og trontalen ble som vanlig en opplisting av alt regjeringen planlegger å gjøre, uten at lista bød på overraskelser. Derimot finner vi grunn til å nevne at stortingspresident Thorbjørn Jagland igjen holdt den mest interessante talen med sin understreking av klimautfordringene og sin oppfordring til Stortinget og regjeringen om å vise lederskap.

Valgforskerne Hanne Marte Narud og Bernt Aardal oppsummerte tidligere i høst sin studie av stortingsvalget 2005 med å peke på hva som kan skje ved valget i 2009 dersom flertallsregjeringen med sine løfter om økt stabilitet og forutsigbarhet ikke innfrir de store forventningene som ble bygd opp på rødgrønn side i 2005. I så fall er det grunn til å anta at tilstrømmingen av velgere til Frp vil øke ved neste valg, hevdet valgforskerne. Det er ingen urimelig antakelse. Men den lange valgkampen fram mot 2009 har startet med at Frps regjeringsdrømmer er skutt ut i det blå.