ELDST: - Agnete og jeg har støtt på så mange grenser at vi kunne fått blåmerker av det, sier Astrid Nøklebye Heiberg (82). Agnete Tjærandsen som om få dager fyller 86 år, er den eldste stortingsrepresentanten gjennom tidende. Hun debuterte som møtende vararepresentant denne uka. Foto: Christian Roth Christensen
ELDST: - Agnete og jeg har støtt på så mange grenser at vi kunne fått blåmerker av det, sier Astrid Nøklebye Heiberg (82). Agnete Tjærandsen som om få dager fyller 86 år, er den eldste stortingsrepresentanten gjennom tidende. Hun debuterte som møtende vararepresentant denne uka. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Astrid (82) og Agnete (86) mener eldre bør ta mer plass

Stortingets grand old ladies

Da Agnete Tjærandsen gikk på talerstolen i Stortinget denne uka var det som den eldste representanten noensinne. Og anledningen var ganske treffende, synes hun selv.

Innstillingen som skulle behandles da vararepresentanten fra Nordland debuterte på Stortingets talerstol, var nemlig regjeringens eldrereform «Leve hele livet».

- Det var heldig, for den nye eldrereformen har jeg selv vært med på fra begynnelsen av. Astrid Nøklebye Heiberg skrev den, og jeg bidro med innspill, sier Tjærandsen til Dagbladet.

- Hovedbudskapet er at de eldre skal tas hensyn til og ha et verdig liv - hele livet. Det er målet, sier hun.

Høyre-politikeren fyller 86 år om få dager og møtte som vararepresentant for Margunn Ebbesen fra Nordland. Og med debuten satte hun ny rekord.

- Jeg er den eldste «ever», og det er jo veldig artig, sier hun.

Vil bli hørt

Tjærandsen har en lang karriere bak seg i NRK og er nok et kjent ansikt for flere godt voksne lesere. I 2010 gjorde hun comeback som kåsør i NRK Nordland, 40 år etter starten i barne- og ungdomsavdelingen.

Også i politikken gjorde hun for noen år siden et realt comeback.

- Jeg var engasjert i politikken i 1960-årene, men så hadde jeg en lang karriere i NRK - og da var jeg ikke politisk aktiv. Da jeg ble gammel, ble jeg aktiv igjen. Det har vært veldig givende, sier Tjærandsen.

Hun mener det er viktig at også de eldste får rom til å si sin mening i politiske spørsmål.

- Det er på tide at min generasjon blir med i de avgjørende prosessene. Vi er ikke med noe sted! Gjennomsnittsalderen i kommunestyrer, fylkesting og på Stortinget er rundt 50 år. Vi blir flere og flere, og vi bør være representert!

Skrubbsår

Mens Dagbladet treffer Agnete Tjærandsen og Astrid Nøklebye Heiberg, er statsminister Erna Solberg i Stortinget. Heiberg har selv erfaring fra regjeringen, som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Og da hun deltok i stortingsdebatten om «egen» eldremelding tidligere i uka, brukte hun seg selv og Agnete Tjærandsen som eksempler.

- Vi er godt over 80 år begge to og lever definisjonsmessig dermed helt i fortiden. Men vi synes begge at det er strålende morsomt og hyggelig – og forhåpentlig kanskje også nyttig – at vi får lov til å delta i politikken. Vi er til og med på aller høyeste nivå, sa Nøklebye Heiberg og fortsatte:

- Det er helt utrolig, for det er nesten det eneste vi får lov til. Både Agnete og jeg har støtt på så mange grenser, så mange hindringer, at vi kunne fått blåmerker av det, fortsatte hun.

- Vil ha flere

Astrid Nøklebye Heiberg mener flere bør gjøre som henne selv og Agnete Tjærandsen.

- Vi får høre at vi er enestående. Det er hyggelig, men trist, for vi skulle gjerne være langt flere som var med og bidro til å styre landet i riktig retning, framholder hun.

Agnete Tjærandsen er enig med sin partifelle. Hun sier alderen slett ikke bør være noen hindring for en politisk karriere og konkluderer:

- Du er atskillig klokere når du er 80 enn når du er 20!